Vakanties 2021: Waar mogen we naartoe?


Laatst bijgewerkt op 15 juni 2021.

Waar mogen we naartoe op vakantie? Dat is een vraag die vele Nederlanders hebben en waar het antwoord lang op heeft moeten wachten. Máár er wordt langzaamaan weer meer mogelijk, zo blijkt uit de persconferentie van 11 mei 2021. Het generieke reisadvies - waarbij heel de wereld rood of oranje kleurt - wordt per 15 mei 2021 afgeschaft. Dit betekent dat de overheid geen algemeen reisadvies meer geeft, maar de situatie per land of regio bekijkt.

In deze blog houden wij de maatregelen en versoepelingen voor je bij op basis van o.a. de informatie van de Rijksoverheid en de reisorganisaties. Wij proberen dit zo goed mogelijk up-to-date te houden, maar check altijd even Wijsopreis.nl voor de laatste reisadviezen per bestemming of download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Voor de meest up-to-date voorwaarden, check je de website van de reisaanbieder waar je je vakantie boekt.

Naar welke landen kun je op vakantie? De laatste reisadviezen

Inmiddels zijn de reisadviezen aangepast en zijn er een aantal landen en regio's met code geel of groen. Wanneer een bestemming code geel of groen heeft, kun je hiernaartoe reizen en hoef je bij terugkeer naar Nederland geen negatieve test te laten zien en ook niet in quarantaine. Op de vakantiebestemming kan dit nog wel het geval zijn

Deze landen hebben code groen:

 • Saba

 • Sint-Eustatius

 • Malta

Voor Malta geldt: geen testverplichting meer bij terugkomst en ook geen quarantaine meer bij aankomst. Let er wel op dat je gemeten wordt op symptomen en je een negatieve PCR-test moet kunnen overhandigen. Kun je dat niet, dan moet je ter plekke verplicht getest worden of je moet verplicht 14 dagen in thuisquarantaine.

Deze vakantielanden hebben code geel:

 • Aruba

Reizen naar Aruba mag weer! Voordat je hierheen reist moet je online een gezondheidsverklaring en immigratiekaart invullen en reizigers vanaf 15 jaar moeten hieraan een negatieve PCR-test toevoegen.

 • Bonaire

Per 19 mei 2021 is ook Bonaire weer geel gekleurd. Nederland is voor Bonaire nog wel een hoog risicoland en daarom moeten we een negatieve NAAT-test (verzamelnaam voor testen die zijn goedgekeurd, waaronder de beter bekende PCR-test) kunnen overdragen van maximaal 24 uur oud bij vertrek of een negatieve NAAT-test van maximaal 72 uur oud plus een negatieve sneltest van 24 uur oud.

 • Curaçao

Ook een vakantie naar Curaçao is weer mogelijk. Hiervoor moet je vooraf een Public Healt Passenger Locator Card invullen en net als voor Aruba ook een immigratiekaart. Daarnaast moeten reizigers vanaf 7 jaar oud een negatieve PCR-test kunnen overhandigen van maximaal 72 uur oud op het moment van vertrek.

 • Sint Maarten

Een andere tropische vakantiebestemming, Sint Maarten, is ook weer toegankelijk voor Nederlandse toeristen. Hiervoor moet je een gezondheidsverklaring invullen en moeten reizigers vanaf 10 jaar oud een negatieve PCR-test uploaden. Daarnaast is een COVID-19 verzekering verplicht (meer info via deze site) en ook een ziektekostenverzekering. Check hiervoor je reisverzekering.

 • Griekse eilanden

De Noord- en Zuid-Egeïsche eilanden en de Ionische eilanden staan weer op code geel. Dit zijn o.a. Kos, Zakynthos, Rhodos, Corfu, Lesbos, Samos, Santorini en Mykonos. Let op: Kreta is momenteel nog wel oranje. Iedere reiziger boven de 5 jaar oud moet nog wel in het bezit zijn van een negatieve PCR-test die niet ouder is dan 72 uur, of in het bezit zijn van een vaccinatiebewijs. Daarnaast moet je het PLF-formulier minimaal 24 uur voor aankomst invullen.

Let op: Per 30 mei gaan de Zuid-Egeïsche eilanden weer op oranje (o.a. Kos, Mykonos, Rhodos en Santorini).

 • Spanje - Balearen en Canarische Eilanden

Bij vakanties naar de Balearen (Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera en Cabrera) en de Canarische Eilanden (Gran Canaria, Lanzarote, Tenerife, Fuerteventura, La Gomera, La Palma en el Hierro) hoef je niet meer in thuisquarantaine bij terugkomst in Nederland en hoef je je ook niet meer te testen. Je hebt voor reizen naar deze Spaanse eilanden wel een negatieve PCR-test (in het Spaans, Engels, Frans of Duits) van maximaal 48 uur voor aankomst (let op, dit was 72 en is dus aangepast. Per 7 juni 2021 kun je ook met een officieel vaccinatiebewijs of medische verklaring na herstel van COVID-19 inreizen zonder test.

Garbi Ibiza & Spa

Garbi Ibiza & Spa

Ibiza, Playa d'en Bossa

Bull Eugenia Victoria en Spa Gran Canaria

Bull Eugenia Victoria Gran Canaria

Gran Canaria, Playa Del Inglés

 • Portugal (incl. Azoren en Madeira)

Reizen naar Portugal kan weer en je hoeft ook niet meer 14 dagen in quarantaine bij aankomst in Portugal. Ook bij terugkomst in Nederland hoeft dit niet. Je moet op de heenweg wel een negatieve PCR-test kunnen overdragen van maximaal 72 uur voor vertrek.

 • Thailand

Een bestemming die nog niet iedereen verwacht had, is Thailand. Ook deze bestemming voor het grootste deel weer geel. Let er wel op dat je niet zomaar naar Thailand kunt gaan. Hiervoor moet je eerst contact opnemen met de ambassade van Thailand (in Den Haag) om te kijken of je wordt toegelaten en eventueel een visum nodig hebt. Daarnaast moet je ook 14 dagen in quarantaine in een speciaal quarantaine hotel bij aankomst in Thailand. Nog even geduld dus voordat vakanties naar Thailand weer onbezorgd kunnen.

 • IJsland

Reizen naar IJsland is weer mogelijk, maar alleen onder strenge voorwaarden. Zo ben je welkom wanneer je volledig gevaccineerd bent of je kunt aantonen dat je besmet bent geweest met COVID-19.

 • Finland

Finland is ook weer op code geel gezet, maar er gelden nog strenge inreisbeperkingen. Alleen als je kunt aantonen dat je voor een noodzakelijke reden naar Finland komt wordt je toegelaten en daarbij geldt een ook nog een thuisquarantaine van 14 dagen die eventueel verkort kan worden met een tweede PCR-test na 72 uur.

 • Ierland

Ierland is ook weer geel gekleurd, maar heeft net als Portugal en Finland nog strenge inreisbeperkingen waaronder 14 dagen quarantaine.

 • Italië (Sardinië)

Vanaf 28 mei kreeg het Italiaanse eiland Sardinië code geel, per 10 juni ook de rest van Italië. Er mag dus weer naartoe gereisd worden en zowel bij aankomst als bij terugkomst hoef je niet in quarantaine. Wel moet je een negatieve testuitslag kunnen tonen die bij aankomst niet ouder mag zijn dan 48 uur.

 • Bulgarije

Vanaf 4 juni krijgt ook Bulgarije weer code geel. Je kunt hiernaartoe reizen indien je een bewijs van volledige vaccinatie hebt, een negatieve PCR-test binnen 72 uur voor aankomst óf een bewijs dat je hersteld bent van COVID-19.

Overige bestemmingen die weer op code geel staan:

 • Luxemburg
 • Oostenrijk
 • Roemenië
 • Tsjechië
 • Polen
 • Duitsland
 • Ierland
 • Slowakije
 • Zuid-Korea
 • Rwanda

Lees onder de foto verder over de garanties die reisorganisaties aanbieden.

Vliegtuigraampje

Garanties

Veel reisaanbieders geven in deze onzekere tijden verschillende garanties waardoor je veilig een vakantie kunt boeken. Je kunt kiezen voor een bestemming die al code geel of groen heeft (zie hierboven), maar door de garanties kun je er ook voor gokken om een andere bestemming te kiezen. Wanneer de pakketreis dan niet door kan gaan vanwege het reisadvies, dan kun je een andere bestemming of datum kiezen of middels de geld-terug-garantie je geld terugkrijgen.

Flexibele omruilgarantie

Wil je een vakantie om naar uit te kunnen kijken? De voorpret is bijna net zo leuk als de vakantie zelf en het is fijn om iets in het vooruitzicht te hebben, zeker in een tijd dat je niet zoveel kunt doen. De flexibelere omruilgarantie die veel reisorganisaties hebben, bieden je de mogelijkheid om nu een vakantie te boeken en later kosteloos om te boeken naar een andere bestemming of andere datum, mocht je van gedachten veranderd zijn.

ReisorganisatieWanneer?Voorwaarden
TUI
Tot 7 dagen voor vertrek
Geldig t/m 31 augustus 2021 volgens de huidige voorwaarden
Corendon
Tot 6 weken voor vertrek. Voor 30 euro per persoon kun je tot 8 dagen voor vertrek omboeken.
Voor boekingen gemaakt vanaf 12 november 2020
Sunweb en Eliza was Here
Tot 6 weken voor vertrek. Voor 40 euro per persoon kun je tot 2 weken voor vertrek omboeken.
Niet van toepassing op losse vluchten.
Center ParcsEenmalig tot 21 dagen voor aankomst en in het geval van reisbeperkingen een extra mogelijkheid tot omboeken vanaf 1 dag voor aankomst.Geldig bij verblijf met aankomst voor 30 september 2021 en omboeken met een uiterste aankomstdatum t/m 31 december 2021.
Roompot en LandalTot 28 dagen voor aankomst en indien negatief reisadvies kun je tot 1 dag voor aankomst omboeken.Indien prijs lager uitvalt dan de oorspronkelijke prijs, krijg je dit verschil niet terug.

Onderaan deze blog vind je de links naar alle voorwaarden van de verschillende reisorganisaties.

Geld-terug-garantie

In de voorgaande maanden kregen veel mensen een voucher indien een vakantie wegens Covid-19 niet door kon gaan. Nu hebben steeds meer reisbedrijven de garantie dat je binnen een bepaalde tijd je geld terugkrijgt, ook wanneer je betaald hebt met een voucher. Let op: dit geldt alleen als de reisorganisatie de reis annuleert vanwege negatief reisadvies of een andere reden waardoor de reis niet uitgevoerd kan worden omwille van Covid-19, dus niet als je zelf wilt annuleren of bijvoorbeeld door ziekte niet kunt gaan. Hiervoor kun je het beste een annulerings- en/of reisverzekering afsluiten.

Reisorganisatie
Hoe snel krijg je je geld terug?
Voorwaarden
TUI
Terugbetaling binnen 4 tot 6 weken na annulering
Geld-terug-garantie geldt alleen voor pakketreizen, dus niet voor losse vliegtickets.
Corendon
Terugbetaling binnen 2 weken nadat het rekeningnummer is doorgegeven.
Geldig op pakketreizen, niet op losse vliegtickets.
Sunweb en Eliza was hereTerugbetaling binnen 2 weken na ontvangst van de bankgegevens.Voor pakketreizen geboekt vanaf 24 september 2020

Repatriëringsgarantie

Mocht je op vakantie gaan en onverhoopt vast komen te zitten door de pandemie of misschien wel door een andere reden, zoals een natuurramp, dan heb je bij veel reisorganisaties repatriëringsgarantie, ook wel terughaalgarantie. Dit houdt in dat je er van verzekerd bent dat je veilig naar huis gebracht wordt. Dat is bijvoorbeeld bij pakketreizen van TUI, Corendon en Sunweb het geval.

Voorwaarden

Heb jij een vakantie gevonden die je wilt gaan boeken? Lees dan altijd even de uitgebreidere voorwaarden door, zodat je zeker weet waar je aan toe bent en nare verrassingen voorkomt. Zie hieronder de voorwaarden van de verschillende reisorganisaties rondom reizen in coronatijd:

Bij reisorganisaties die geen specifieke extra garanties hebben, is het goed om te kijken of zij aangesloten zijn bij ANVR en SGR. Dit biedt extra zekerheid in het geval dat een reis niet door kan gaan of een reisaanbieder failliet gaat.

Vakantie in Nederland

Natuurlijk kun je er ook nog steeds voor kiezen om in eigen land op vakantie te gaan. De vakantieparken in Nederland zijn open en nu ook de horeca langzaam weer open gaat, kun je straks ook weer lekker uiteten! Het voordeel van een vakantie in Nederland is dat je minder hoeft te regelen, geen PCR-test hoeft af te nemen en je precies weet wat de regels zijn, omdat deze hetzelfde zijn als thuis.

Let wel op, de populariteit voor vakanties in eigen land zijn enorm toegenomen sinds Covid-19, dus veel parken raken al vol.


Exclusieve aanbiedingen +
€125 korting op vakantiehuizen

Meld je hieronder aan voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer de buitenkansjes voor een goedkope vakantie. Na aanmelding kun je jouw reisvoorkeuren doorgeven en ontvang je gelijk jouw kortingscode.


Travis top aanbiedingen