Altijd de beste deals Veilig boeken bij betrouwbare partners
Home > Blog > Bucketlist reis naar Fins Lapland

Bucketlist reis naar Fins Lapland

Lapland, het land van de Sami; waar de takken hangen door de dikke laag sneeuw, de husky’s je door de winterse landschappen rondleiden en waar het groene noorderlicht 's avonds door de lucht danst. Lapland, daar móet je een keer geweest zijn! Wij gingen op verkenning uit naar Fins Lapland en zetten alles wat je moet weten over deze magische vakantie voor jou op een rij! Vlieg jij met ons mee naar boven de poolcirkel?

Navigeer direct naar de laatste prijzen >>

Boek de reis incl. excursies >>

Huisje bij meer Hetta Hotel

Sprookjesachtige omgeving

Lapland Hotel Hetta, waar wij verbleven, ligt in een sprookjesachtige omgeving. Al vanuit het vliegtuig zie je het magische witte landschap dichterbij komen. Het avontuur kan nu echt beginnen... Je komt aan op de luchthaven van Kittilä en je verblijft in Hetta, het belangrijkste dorp in de gemeente Enontekiö, waar meer rendieren leven dan mensen. Het biedt alles wat jij nodig hebt voor een geslaagde wintervakantie in de wildernis van Finland!

Door de ideale ligging direct aan het Meer van Ounasjärvi en het Nationaal Park Ounas-Pallastunturi, is hier van alles te beleven. Om het noorderlicht te spotten, hoef je niet ver te gaan. Je kunt dit al zien door vanuit het hotel met één trap naar beneden het bevroren meer op te lopen. Wij behoorden tot de "lucky ones" om dit magische licht maar liefst drie keer te zien in één week tijd. Op het meer starten ook diverse excursies, zoals de sneeuwscooter safari en je kunt hier zelf allerlei activiteiten ondernemen, zoals langlaufen, sleeën of een winterse wandeling maken. Bij het hotel kun je gratis gebruik maken van langlaufski's, sneeuwschoenen en diverse sleeën. Met de sneeuwschoenen kun je gemakkelijk de klim naar het Jyppyrä uitkijkpunt maken waar je na een wandeling door de knisperende sneeuw kunt genieten van een adembenemend uitzicht over het meer!

Jyppyrä uitkijkpunt Hetta

Met of zonder excursies boeken?

Een verblijf in Lapland Hotel Hetta is een absolute aanrader. In het hoofdgebouw bevinden zich naast het restaurant, de bar, de sauna en het zwembad, ook de hotelkamers. Steek je de weg over dan kom je bij een aantal appartementen waar je kunt verblijven. Je kunt de pakketreis boeken mét of zonder excursies. Beide opties hebben voor- en nadelen, welke wij voor jou op een rij zetten, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Noorderlicht sneeuwscooters Finland

Losse reis zonder excursies

 • Mogelijkheid om een appartement te boeken, waardoor je kunt besparen op eten (supermarkt op 20 minuten loopafstand)
 • Excursies moet je bij het hotel nog bijboeken: Minder zekerheid, maar meer vrijheid. Kies alleen voor de excursies die je écht graag wilt doen.
 • De appartementen liggen aan de andere kant van de weg. Je moet dus een klein stukje lopen om in het hoofdgebouw te komen, maar dat is prima te doen!

Boek deze reis >>

Volledige reis met excursies

 • Excursies zijn inbegrepen: Meer zekerheid, iets minder vrijheid (je wordt vooraf ingedeeld in de excursies). Voor optionele extra excursies moet je nog wel bijbetalen.
 • Verblijf in een hotelkamer, waardoor je het beste halfpension kunt boeken. Er is geen mogelijkheid om zelf te koken en in de buurt zijn weinig restaurants. Het eten is dan wel weer erg goed in het restaurant van het hotel!
 • Verblijf is in het hoofdgebouw, je hoeft dus niet naar buiten om bijvoorbeeld naar het ontbijtbuffet te lopen. Aan de achterkant van het hotel loop je zó het bevroren meer op.

Boek deze reis >>

Lapland Hotel Hetta drone

Husky's, rendieren, sneeuwscooters & noorderlicht!

Of je nu kiest voor een complete reis of een pakketreis zonder excursies, je móet echt een aantal excursies (bij)boeken... Ze zijn té leuk om te missen :).

Sneeuwscooter safari

Eén van de aanraders is de sneeuwscooter safari. Je kunt met zijn tweeën op één sneeuwscooter en halverwege is er een kans om te wisselen. Met een maximale snelheid van zo'n 40 tot 45 kilometer per uur sjees je over het bevroren meer en door de met sneeuw bedekte bossen. Een ervaring om nooit te vergeten! En als je geluk hebt, geniet je op de terugweg van een prachtige gekleurde lucht, zoals hieronder!

Sneeuwscooter Fins Lapland

Husky safari met farm tour en sledetocht

Een andere excursie die je niet mag missen, is de husky safari! Je wordt opgehaald met een busje en binnen 10 minuten sta je op de husky farm waar je de enthousiaste honden al hoort blaffen. Jij kan niet wachten op met de slee op pad te gaan, maar de honden al helemaal niet! Het geblaf en gespring van de enthousiastelingen kan wat overweldigend zijn, maar geef je ze een aai over hun bol, dan zijn ze al snel rustig. Ze zijn gek op mensen!

Huskyslee Lapland

Ook hier ga je met zijn tweeën op een slee. Eén van de twee zit voorop met een kleedje en kan volop foto's maken, de ander staat achterop en bestuurt de slee (voor zover de husky's dat niet al doen). De honden willen het liefst meteen op pad en zodra jij de rem loslaat, rennen ze dan ook gelijk vooruit! Het enige wat je nu moet doen is af en toe afremmen, een beetje bijsturen en vooral genieten! De standaard inbegrepen excursie bij de volledige reis is 6 kilometer, wij deden de tour van 12 kilometer. Halverwege is er een stop met warme chocomelk en de mogelijkheid om te knuffelen en foto's te maken van de husky's, waarna je ook van plek kunt wisselen. Aan het einde mag je de husky's voeren en bedanken voor deze te gekke ervaring!

Rendieren

Natuurlijk wil je tijdens een vakantie in Fins Lapland ook de belangrijkste inwoners van deze regio ontmoeten: de rendieren! Bij de volledige reis krijg je een farm tour met uitleg en een korte ronde op de slee, maar wij konden later in de week ook een twee uur durende tocht over het meer boeken. Ook hier was een stop waar je lekkere warme bessensap kreeg en al je vragen over de rendieren en de omgeving kon stellen.

Rendieren Lapland

Noorderlicht

Iedere dag dat het helder is geniet je van een schitterende zonsopgang en zonsondergang waarbij de lucht alle tinten roze, paars en oranje kleurt. Maar een ander groot voordeel van helder weer in Lapland, is dat je zodra het donker wordt kans hebt op het magische noorderlicht. En zeg nou zelf, dat is toch wel een van de redenen dat je naar Lapland reist... Krijg je melding van een van de noorderlicht apps (bv. Aurora of Aurora Forecast), dan loop je gemakkelijk het meer op om te kijken of het al zichtbaar is. Twijfel je? Maak dan alvast een foto. Vaak is het op de foto iets feller te zien dan met het blote oog. Zie je het op de foto, dan is het 't wachten waard. Grote kans dat je het straks met je eigen ogen kunt bewonderen!

Mooie foto's maken van het noorderlicht? Neem dan zéker een spiegelreflex mee. De foto's met je telefoon geven vaak wat meer ruis.

Noorderlicht Fins Lapland

Noorderlicht Hetta Lapland

Wat is de beste tijd om naar Fins Lapland te gaan?

Wij gingen in januari en hadden geluk met de kou. Het was er gemiddeld tussen de -5 en -15 graden, wat nog prima uit te houden is. We hebben zelfs nog een dag boven 0 gehad. Op de dag van vertrek was het maar liefst -29 graden, en ja, dan begint je haar te bevriezen als je even buiten loopt! ;) Natuurlijk is het heel bijzonder om dat mee te maken, maar iets minder koud is wel zo prettig tijdens de excursies. In december en begin januari heb je de kortste dagen en zijn er zelfs dagen dat de zon helemaal niet op komt. Dit betekent dan wel weer veel kans op noorderlicht! Naarmate je later vertrekt (bv. in februari of maart) heb je wat langere dagen en begint het ook iets minder koud te worden. Voor geen sneeuw hoef je niet bang te zijn, dat ligt er nog tot in april en ook dan heb je nog kans op noorderlicht.

Tips voor de kou

 • Zorg dat je veel laagjes meeneemt! Bij -20 zijn drie lagen absoluut geen overbodige luxe...
  (Voordeel bij bovengenoemde reizen: Thermische kleding, waaronder overall, laarzen, wollen sokken en handschoenen zijn inbegrepen tijdens de gehele reis).
 • Neem voetwarmers, handwarmers of lichaamswarmers mee. Deze activeer je bij kamertemperatuur waarna je ze op je kleding plakt en maar liefst 5 tot 6 uur warm zijn, héérlijk!
 • Wil je het noorderlicht spotten? Ga dan steeds even kijken en tussendoor binnen opwarmen en zet de notificaties van de noorderlicht app Aurora aan. Zo sta je niet voor niets in de kou te wachten. Als je leuk contact hebt met de andere gasten in het hotel, kun je elkaar ook afwisselen en elkaar waarschuwen als het noorderlicht te zien is.

Dubak Challenge Lapland

Fins Lapland meer van Ounasjärvi


Boek deze reis

Home > Blog > Bucketlist reis naar Fins Lapland