Altijd de beste deals Veilig boeken bij betrouwbare partners
Home > Blog > De leukste regio's van Turkije

De leukste regio's van Turkije

Turkije wordt als vakantiebestemming steeds populairder en wij vinden dat dit volkomen terecht is! Het is echt een prachtig, zeer gevarieerd land, dat al eeuwenlang een verbindende functie tussen oost en west heeft. De stad Istanbul is daarbij helemaal bijzonder, omdat het op twee continenten ligt. Om je helemaal in de vakantiestemming te brengen, bespreken we hieronder de leukste regio’s van het land.

Turkse Rivièra

De Turkse Rivièra is de benaming voor de zuidkust van Turkije, de Middellandse Zeekust dus, vanaf Marmaris tot voorbij Alanya. Deze streek staat met stip op nummer 1 dankzij de parelwitte stranden, de azuurblauwe zee, het heerlijke weer en de nog heerlijkere hotels. Populaire badplaatsen zijn Antalya, Alanya, Side en Marmaris. Ook de omliggende natuur is prachtig met weelderige bossen, heuvels en bergen én er zijn vele historische bezienswaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan het prachtige historische centrum van Antalya of aan Perge, de goed bewaarde overblijfselen van een stad die zo ongeveer duizend jaar voor Christus werd gesticht!

Marmaris strand Turkije

Egeïsche kust

In het noorden van het kustgebied aan de Egeïsche zee ligt Kusadasi. Een fantastische badplaats waar je in de omgeving prachtige wandelingen kunt maken. Echte must-sees in deze streek zijn de historische steden Efeze, Priëne of Kaunos. Als je meer in zuidelijke richting gaat, wordt het gebied steeds groener. De smaragdgroene heuvels vormen een schitterend contrast met het intens blauwe zeewater. Een aantal plaatsen hier zijn Marmaris, Içmeler en Ölüdeniz, stuk voor stuk erg leuk om te verblijven.

Nog verder zuidelijk kom je bij het schiereiland Bodrum met de gelijknamige badplaats. Het is een uniek stukje Turkije aan de Golf van Gökovu. De stranden liggen hier in een baai en met helder weer kun je het Griekse eiland Kos zien liggen. Bodrum is een bruisende stad, vol met restaurants en terrasjes van waar je een vaak een mooi uitzicht hebt op de burcht en de haven. Vergeet vooral niet een onvergetelijke boottocht te maken naar de Griekse eilanden Rhodos en Kos, of één van de paradijselijke Turkse eilandjes die hier voor de kust liggen!

Bodrum Turkije

Marmara

Marmara is het meest westelijke deel van Turkije, rondom de Zee van Marmara. Deze streek vormt de toegangspoort tot Europa en daar ligt de prachtige stad Istanbul. Daar moet je echt minstens een dag doorbrengen, want de stad barst van de historische bezienswaardigheden, zoals de oogverblindend mooie, wereldberoemde Blauwe Moskee. De kustlijn is fantastisch en ook hier vinden we weer heerlijke stranden, goede hotels en eilanden waar je naartoe kunt varen. De natuur in de omgeving is op zijn zachtst gezegd indrukwekkend met bijvoorbeeld het Yildizgebergte en de hoogste berg Uludağ waar je ook prima terecht kunt voor een wintersportvakantie.

Cappadocië

Cappadocië is typisch zo’n gebied dat je echt met eigen ogen gezien moet hebben. Dit unieke turfsteenlandschap ligt in Centraal-Anatolië. Het is ontstaan door erosie en je ziet er allerlei bijzonder gevormde rotsen en een grillig landschap. In deze streek hebben mensen eeuwenlang in de rotsen gewoond en er complete dorpen en steden in uitgehakt. Deze rotswoningen, kerken en ondergrondse dorpen zijn nog steeds te bezichtigen. In deze streek kun je ook fantastisch wandelen. Of neem deel aan een ballonvaart: een onvergetelijke ervaring!

Cappadocië Turkije luchtballonnen

Pontus en Oost Anatolië

Het oosten van Turkije is minder populair als vakantiebestemming. Maar wanneer je van rust, natuur en authentieke cultuur houdt, is dit een perfect gebied voor jou. Het klimaat is hier ook milder. In het oostelijk Zwarte Zeegebied, Pontus, zijn uitgestrekte, ongerepte bossen en bergen waar je prachtige wandelingen kunt maken. Meer naar het zuiden, in Oost-Anatolië is het veel bergachtiger. Het is een vulkanisch, en dus vruchtbaar gebied met vele oogverblindend mooie meren. Ook hier kun je eindeloze wandel- en klimtochten maken.

Ben je al in de vakantiestemming? Als je niet weet welk gebied je moet kiezen, zit er niets anders op dan dat je vaker naar Turkije gaat!


Home > Blog > De leukste regio's van Turkije