Altijd de beste deals Veilig boeken bij betrouwbare partners
Home > Blog > Leros: Verborgen pareltje van Griekenland

Leros: Verborgen pareltje van Griekenland

Leros: één van de verborgen parels van Griekenland

‘Klein maar fijn’ is een goede omschrijving voor dit Griekse eiland. Op de kaart is het niet meer dan een vlekje, maar er zijn intieme baaien, pittoreske dorpjes, een schitterende natuur en vooral veel rust. Ik had het voorrecht dat ik dit mooie stukje aarde een kleine week lang mocht verkennen.

Aptiki molens

Uitzicht kasteel Leros

Onderweg

Alleen al de overtocht, met de ferry vanuit Kos, was een leuke ervaring. Het was een soort luxe cruiseschip waar je lekker een drankje kon doen of iets kon eten. Ook van de tocht naar het hotel, in mijn huurauto, heb ik genoten. Eigenlijk is bijna alles hier prachtig, zo ook het adembenemende uitzicht vanuit het hotel waar ik verbleef: Alea Mare Hotel. Het is gelegen in de baai van Alinda en kijkt uit op zee met aan het einde aan een prachtig zicht op de Apitiki heuvel met daar bovenop het imposante Panaghia kasteel. De burcht is overigens van bijna overal op het eiland te zien. In de avond en nacht is het fraai verlicht en biedt dan een prachtige aanblik!

Eén van de dingen die het meeste indruk op me heeft gemaakt tijdens mijn verblijf op Leros is de gastvrijheid en vriendelijkheid van de bevolking. De receptioniste van het hotel heeft me verwelkomd alsof ik een ver familielid was. Ze heeft mij tips en uitleg gegeven, rondgeleid op het eiland én uitgenodigd voor een echte Griekse bruiloft waar we hebben gedanst en gesmuld van lokale hapjes en allerlei lekkers.

Lekker eten op Leros

Lekker eten kun je trouwens heel goed op Leros. Overal, maar vooral bij het water, zijn er traditionele Griekse Tavernas. Juist omdat dit stukje Griekenland (nog) niet zo op toeristen is ingesteld, is het een feest om hier te eten. Je krijgt er niet de bekende gerechten zoals thuis bij de ‘Griek op de hoek’. Integendeel: de gezellige eettentjes serveren authentiek Griekse gerechten en er komen dan ook veel locals: dat maakt het dubbel zo leuk! Zelf heb ik gegeten bij El Greco, op Panteli Beach. Hier worden de maaltijden op Griekse wijze gepresenteerd: meerdere gerechten en hapjes worden tegelijk op tafel gezet. Je kunt dus van alles wat proeven!

Mylos Fish Restaurant mag je ook niet missen. Behalve dat je hier de lekkerste vis- en vegetarische maaltijden kunt krijgen, heeft het een schitterende locatie met uitzicht op de heuvels en een oude windmolen op het water. Het familiebedrijfje omvat een terrasbar en een restaurant, waar je overigens beter kunt reserveren, want het zit er altijd vol! Omdat het zo’n mooie plek was, bleef ik heel lang zitten en het begon dus fris te worden. Toen de ober zag dat ik het koud had, bracht hij me een dekentje. Kijk, dat noem ik nou service!

Ook het Pantelli Beach Hotel is een aanrader. Je kunt er fantastisch lunchen, maar je kunt er ook lekker loungen, zonnen en tussendoor een hapje of een drankje nemen. Een ideaal plekje als je een dagje aan het strand wilt doorbrengen.

In Taverna Xenonas hangt weer een hele andere sfeer. Ik heb er erg genoten van de livemuziek. Het is het restaurant van Hotel Alinda en hier geniet je niet alleen van een etentje, maar van een compleet avondje uit. Veel bezoekers gaan de dansvloer op en het is een gezellige bedoening met lekker eten en vriendelijk personeel.

De nummer 1 bij Tripadvisor: Taverna Dimitris o Karaflas, kon ik natuurlijk niet missen. Hun ereplekje op Tripadvisor komt waarschijnlijk door de hartelijkheid van de eigenaar en het personeel, die er alles voor doen om je een heerlijke maaltijd en een hele leuke avond te bezorgen. Van het huis krijg je vooraf een mandje met warm brood, en ouzo en een schaaltje druiven toe: dat kan al haast niet meer misgaan!

Mylos restaurant Leros

Karaflas Dimitris Leros

Rijke historie

Nou lijkt het misschien dat ik de korte week niets anders heb gedaan dan eten, maar Leros had natuurlijk nog veel meer voor mij in petto. Zo heeft het eiland, ondanks dat het maar klein is, toch een rijke historie. Je ziet en voelt dat overal op het eiland. De twee belangrijkste bezienswaardigheden zijn het karakteristieke kasteel en de zes oude molentjes. Wil je deze hotspots bezoeken, dan raad ik je aan om in de ochtend te gaan. Het kerkje en het museum zijn dan geopend en daar kan je George, de gids, vinden. Hij weet ontzettend veel over de geschiedenis van het eiland en kan je van alles vertellen over het kasteel. Onderweg ernaar toe kom je langs de fotogenieke molentjes, waar je wat kunt drinken en van het fantastische uitzicht kunt genieten.

Een bezienswaardigheid die overigens ook indrukwekkend is, is het Tunnel War Museum. Dit oorlogsmuseum is gebouwd in de tunnels die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gebruikt. Verder is er nog veel meer moois te zien op het eiland, zoals de oude kerkjes, de toren van Beleni in Alinda, en de indrukwekkende onderwaterwereld.

Onderwaterwereld

De wateren rondom Leros verbergen veel moois. Niet alleen de onderwaterflora en -fauna, maar ook heel wat historische overblijfselen. Daarom moet je beslist een duiktocht maken bij Hydrovius Diving Center Leros in de baai van Krithoni, ook als je nog nooit hebt gedoken (zoals ik). De instructeurs begeleiden je van a-z. Mijn instructeur leidde me naar een Duits scheepswrak. Het ligt er sinds de Tweede Wereldoorlog en hij liet mij enkele items uit het wrak zien, zoals een helm en een gigantisch geweer. Voor mij was het de eerst keer dat ik ging duiken: een onvergetelijke ervaring en zeker voor herhaling vatbaar!

Scuba Diving Leros

Scuba Diving Leros geweer

Ontdek Leros zelf

Als je nog op zoek bent naar een mooie vakantiebestemming, kan ik je Leros zeker aanbevelen. Zon, strand en zee heb je overal wel in Griekenland. Maar dit eiland onderscheidt zich door de prachtige historische bezienswaardigheden, de relaxte en authentieke sfeer, de vriendelijke bevolking, de rust en de bijzondere duikmogelijkheden. Kortom, een onontdekte parel onder de Griekse eilanden!


Home > Blog > Leros: Verborgen pareltje van Griekenland