Altijd de beste deals Veilig boeken bij betrouwbare partners
Home > Blog > Magisch Istanbul: De bezienswaardigheden die je niét mag missen!

Magisch Istanbul: De bezienswaardigheden die je niét mag missen!

Istanbul is als bestemming voor een stedentrip echt een ‘rising star’! En volgens ons terecht: we voelden ons er erg veilig en werden zo opgenomen in het multiculturele stadsgebeuren. In deze bruisende, verrassend westerse metropool keken we onze ogen uit. De prachtige bezienswaardigheden in de oude stad zijn niet ver van elkaar en goed te belopen. Iets wat wel erg prettig is tijdens een stedentrip. Lees snel verder voor de bezienswaardigheden die je niet mag missen in deze magische stad.

Prachtige moskeeën

Door de hele stad verspreid zie je prachtige moskeeën. Ze geven Istanbul een speciale sfeer, niet alleen door de fraaie architectuur, maar ook door de oproep tot het gebed die vijf keer per dag door de luidsprekers klinkt. Vooral de Blauwe Moskee en de Hagia Sophia zijn erg bekend. Maar ook de Süleymaniye Moskee is de moeite van een bezoek zeker waard.

Kraampje met Blauwe Moskee op de achtergrond
Kraampje met Blauwe Moskee op de achtergrond

De Blauwe Moskee

De Blauwe Moskee is het visitekaartje van de stad. Met de fraaie, gewelfde buitenkant, de cascade van koepels en zes slanke minaretten vormt het een mooi herkenningspunt. Het interieur van de moskee is opgesierd met duizenden Iznik tegels in de kleuren groen, roodbruin en vooral blauw, waar het bouwwerk de veel gebruikte bijnaam aan te danken heeft. Eigenlijk heet het de Sultan Ahmet Moskee, omdat het tussen 1609 en 1616 in opdracht van Sultan Ahmed I werd gebouwd. Een must-see tijdens je stedentrip in Istanbul.

Hagia Sophia

Tegenover de Blauwe Moskee ligt het beroemde Hagia Sophia. Dit gebouw werd in de 6e eeuw gebouwd en was de grootste kathedraal ter wereld. In de 15e eeuw bouwden de Turken het om tot moskee, in opdracht van Mehmet de Veroveraar. Er werden toen minaretten aangebouwd en een pleisterlaag aangebracht over de Christelijke mozaïeken. Later zou Atatürk de Hagia Sophia tot een museum maken en werd die pleisterlaag gedeeltelijk weer verwijderd. De Arabische geschriften zijn nog wel overal zichtbaar, maar ook de Christelijke iconen zijn weer te zien, zoals de mozaïek van de heilige Johannes Chrysostomos. Een hele bijzondere moskee, dus neem hier zeker even een kijkje.

Hagia Sophia
Hagia Sophia

Süleymaniye-moskee

Een andere prachtige moskee is de Süleymaniye-moskee of Soleimanmoskee, hoog gelegen boven de stad. De moskee werd in opdracht van de Ottomaanse sultan Süleyman I door de bekende architect Sinan gebouwd tussen 1500 en 1557. Dankzij de vele ramen is het heel licht in de moskee. Het gebouw omvat een grote koepel en 4 minaretten aan de voorzijde met daartussenin een schitterende, marmeren binnenplaats. Het gebouw ligt in een groot park met een begraafplaats waar zich de mausoleums van Süleyman en zijn vrouw Roxelane en andere belangrijke personen bevinden.

Süleymaniye Moskee Istanbul
Süleymaniye Moskee Istanbul

Indrukwekkende bazaars

Een bezoek aan Istanbul is niet compleet zonder dat je een dagje over één van de indrukwekkende bazaars hebt rondgeslenterd. Het is een ervaring op zich. De kruidige geuren, kleurrijke producten en glinsterende sieraden zijn maar een deel van alle indrukken die je er opdoet. Bezoek in ieder geval een keer de Grand Bazaar, ofwel Kapali Carsi. Slenter door de smalle straatjes van deze overdekte bazaar. De verschillende soorten winkeltjes zijn meestal bij elkaar gevestigd. Zo heb je straatjes met lederwaren, specerijen, kleding, tapijten, sieraden etc. Ook de Egyptische Kruidenbazaar mag je eigenlijk niet missen. Al die verschillende specerijen bij elkaar zorgen voor een geur- en kleurexplosie! Hou je van koken? Scoor dan hier een paar heerlijke smaakmakers om mee naar huis te nemen.

Grand Bazaar Istanbul
Grand Bazaar Istanbul

Eén stad, twee werelddelen

Uniek aan Istanbul is dat het in twee werelddelen ligt. De Bosporus vormt de scheiding tussen Europa en Azië. Er zijn 3 bruggen en een 1 tunnel tussen het Europese en Aziatische deel van de stad. De meeste belangrijke bezienswaardigheden van Istanbul bevinden zich in het Europese gedeelte, maar ook het Aziatische deel is fantastisch om te verkennen. Je kunt de ferry naar de overkant nemen en daar langs de oevers wandelen voor een prachtig uitzicht op het Europese deel met de paleizen, koepels en minaretten.

Een onvergetelijke ervaring is een vaartocht over de Bosporus. De omgeving is prachtig en zo’n tocht biedt natuurlijk een schitterend uitzicht op beide delen van de stad. Waarschijnlijk wordt je ook langs een eilandje met een toren geleid. De toren was filmset in de James Bond film “The World is not Enough”.

James Bond torentje
James Bond torentje

Op het Aziatische deel heeft de beroemde Ottomaanse architect Sinan ook zijn stempel gedrukt, zoals bij de door hem ontworpen Şemsi Paşa moskee, idyllisch gelegen aan het water, en de Mihrimah Sultan Moskee in Üsküdar.

Ook een oversteek naar het stadsdeel Kadıköy behoort tot de mogelijkheden. Ooit, al voor het ontstaan van de stad Istanbul, was het een dorpje. Tegenwoordig is het een bruisende wijk met een wirwar van straatjes waar je lekker rond kunt struinen.

Boutique hotels

In Istanbul zijn uiteraard vele goede hotels. Wij verbleven in één van de boutique hotels, het 4-sterren Romance Istanbul, dat via TUI te boeken is. Een prachtig hotel met een perfecte ligging. Het ligt dicht bij alle grote bezienswaardigheden en heeft een elegante Ottomaanse aankleding, waardoor je direct in de goede stemming bent! Bovendien heeft dit charmante hotel een heerlijke hamam in dezelfde stijl als de rest van het hotel. Na een lange dag lopen, is dit zeker een aanrader!

Fantastische dakterrassen

Je kunt overal genieten van de befaamde Turkse keuken. En als je dat doet, waarom dan niet in stijl zoals de lokale bevolking dat doet! Namelijk op één van de fantastische dakterrassen. De rooftop bars/restaurants vind je overal in de stad, zoals bij het zusterhotel van Romance Istanbul: Sultania. Maar ook bijvoorbeeld Hotel Momento heeft een knusse rooftop bar. Wil je een keer echt luxe eten? Neem dan de lift naar het dakterras van Neolocal met prachtig uitzicht of ga naar het Michelinster-waardig restaurant Nicole.

Restaurant Nicole
Restaurant Nicole

Eigenlijk maakt het niet uit waar je verblijft en wat je doet in deze verrassende, indrukwekkende stad. Wij weten het zeker: Istanbul is magisch!


Stedentrip Istanbul

Home > Blog > Magisch Istanbul: De bezienswaardigheden die je niét mag missen!