Altijd de beste deals Veilig boeken bij betrouwbare partners
Home > Blog > Sicilië vanaf 2900 meter hoogte: een bijzondere ervaring!

Sicilië vanaf 2900 meter hoogte: een bijzondere ervaring!

Ga je naar Sicilië op vakantie, breng dan zeker een bezoek aan de indrukwekkende vulkaan Etna. Deze berg is maar liefst 3200 meter hoog en vanaf verschillende hoogtes heb je een geweldig uitzicht en kun je diverse kraters bewonderen.

Waar ligt de Etna?

Vanaf heel het eiland kun je de Etna bereiken, maar houd er rekening mee dat Sicilië groter is dan je denkt. De Etna ligt in het Noord-Oosten van het eiland. Vanaf daar is de vulkaan dus het beste te bereiken. Vlieg je naar Catania Airport, dan zie je de Etna al vanuit het vliegtuig! Hieronder zie je de reistijden vanaf diverse plaatsen op het eiland naar de kabelbaan (Zet Rifugio Sapienza in je navigatie).

Vanaf Taormina: 1 uur en 15 minuten rijden
Vanaf Catania: 1 uur en 5 minuten
Vanaf Lido di Noto: 1 uur en 45 minuten
Vanaf Palermo: Bijna 3,5 uur

Uitzicht op de Etna vanuit Taormina
Uitzicht op de Etna vanuit Taormina

Georganiseerde excursie vs. zelf naar de Etna

Of je een excursie wilt boeken of op eigen initiatief naar de Etna te gaan, hangt er een beetje vanaf hoe avontuurlijk je bent. Beide manieren zijn heel goed te doen.

Georganiseerde excursies

Kies je voor een excursie dan zijn er heel veel opties, bijvoorbeeld alleen vervoer, een quadtour, een tour inclusief kabelbaan, inclusief kabelbaan en jeep of bus of zelfs inclusief gids naar de hoogste top.

Zelf naar de Etna

Een aanrader is om zelf een auto te huren. Het beste is om deze vooraf al te boeken bij bijvoorbeeld SunnyCars. Je kunt de auto dan bijvoorbeeld gelijk al bij de luchthaven ophalen en voor je gehele verblijf huren. Regel je de autohuur ruim op tijd, dan betaal je vaak minder én weet je zeker dat er voldoende beschikbaarheid is.

Met de auto kun je naar 1900 meter hoogte rijden (Rifugio Sapienza), wat op zich al een leuke ervaring is. Hier vind je voldoende (betaalde) parkeerplaatsen en restaurantjes. Je waant je even in een skidorpje in de Alpen, maar dan zonder sneeuw. Vanaf hier kun je al naar twee verschillende kraters lopen. Het kost je dan dus alleen parkeergeld, wat ongeveer 1,20 euro per uur is.

Wil je de echte Etna ervaring, ga dan met de kabelbaan naar boven. De kabelbaan kost 30 euro per persoon (heen en terug) en kabelbaan + bus + verplichte gids kost 65 euro per persoon. Dat laatste is echt een aanrader!

Ben je sportief, dan kun je ook lopend naar boven gaan in plaats van de kabelbaan en/of in plaats van de bus. Neem wel goede wandelschoenen mee, want het is een aardige klim.

Wat is er te zien?

Op 1900 meter:

Met de auto kom je op maximaal 1900 meter. Hier zijn er twee kraters die je kunt beklimmen. Je kunt hier ook de kaarten voor de kabelbaan kopen en naar 2500 meter hoogte gaan.

Op 2500 meter:

Eenmaal op 2500 meter stap je kabelbaan uit. Hier kun je even naar het toilet en eventueel iets ter versnapering kopen. Ook heb je er een souvenirwinkeltje waar je van alles van lavasteen kunt kopen, bijvoorbeeld beeldjes en sieraden.

Buiten heb je hier een prachtig uitzicht op Sicilië, de moeite waard om wat fotootjes te schieten! En wat wel grappig is, is dat je hier heel veel lieveheersbeestjes ziet. Het klimaat is op deze hoogte blijkbaar heel aangenaam voor deze beestjes.

Heb je ook de bus met verplichte gids besteld, dan kun je vanaf deze hoogte instappen.

Uitzicht Etna (2500 meter)
Uitzicht Etna (2500 meter)
Lieveheersbeestjes op de Etna
Lieveheersbeestjes op de Etna

Op 2900 meter:

Op deze hoogte is één van de hoofdkraters te zien, mét bijbehorende rookpluimen! De gids neemt je mee naar de krater van de uitbarsting in 2002. Je loopt helemaal rondom deze krater en ziet aan de rechterkant een geweldig indrukwekkende lavastroom vanuit de hoofdkrater. Deze heeft jaren geleden heel veel verwoest, waaronder de kabelbaan.

Het is een geweldige ervaring om hier rond te lopen. Wat een prachtige natuur, bijna een soort maanlandschap! En op sommige plekken op deze hoogte kun je zelfs met je handen de warme lavasteen pakken.

Etna vanaf 2900 meter hoogte
Etna vanaf 2900 meter hoogte
Warme lavasteen
Warme lavasteen

Wil je nog hoger, dan moet je van te voren gids huren.

Tips als je naar de Etna gaat:

  • Kies een heldere dag uit. Als je heiig is, is het uitzicht een stuk minder mooi en kun je delen van de Etna misschien zelfs niet zien.
  • Trek er een dag voor uit. Het is te bijzonder om het gehaast te bekijken.
  • Neem verschillende laagjes kleding mee, bijvoorbeeld een shirt, vest en jas. Ook al is het in het dal 30 graden, op 3000 meter hoogte kan het behoorlijk fris zijn (lees: zo’n 10 tot 15 graden)! Je kunt bovenin bij de kabelbaan ook jassen huren, maar goedkoper (en fijner) is natuurlijk als je je eigen kleding mee hebt.
  • Ook een lange broek is geen overbodige luxe
  • Ga je met de kabelbaan en de bus, dan zijn bergschoenen niet nodig, maar stevige gympen zijn wel zo fijn.
  • Neem een flesje water mee. Bovenaan de kabelbaan is nog wel een klein restaurantje, maar daarna niet meer.

Enjoy your trip!

En heb je nog tijd over, neem dan ook een bezoekje aan het gezellige stadje Taormina, of ga naar het historische Noto.


Home > Blog > Sicilië vanaf 2900 meter hoogte: een bijzondere ervaring!