Altijd de beste deals Veilig boeken bij betrouwbare partners
Home > Blog > Verschillen én overeenkomsten van de paradijselijke Gili-eilanden

Verschillen én overeenkomsten van de paradijselijke Gili-eilanden

Als je denkt aan Bali dan denk je al snel aan al het moois dat jij tijdens je vakantie gaat zien: fijne stranden, mooie rijstvelden en indrukwekkende tempels. De Gili-eilanden mogen daar echt niet aan ontbreken, want oh wat zijn ze mooi. Je reist gemakkelijk met een snelboot naar een van de Gili-eilanden om jouw vakantie in Indonesië net iets bijzonderder te maken. Na een paar uur op het water zet je voet aan wal bij jouw favoriete eiland en voelt het alsof je aan de andere kant van de wereld bent.

Op de Gili-eilanden ontsnap je aan de drukte op de straten van Bali, de toeterende scooters en de vele taxi’s die je voor je voeten rijden. Dit ruil je in voor een paar dagen rust, paard-en-wagen, schommelen op het strand, snorkelen in de heldere zee, en slapen in een van de primitieve, maar luxe bungalows. Of misschien wel voor feestjes en andere toffe slaapplekken!

Gili eilanden bovenaf
Gili eilanden bovenaf

'Gili' betekent 'klein eiland' en rondom het Indonesische eiland Lombok liggen meer dan 25 van deze 'gili's'. Als we het over de Gili-eilanden hebben, dan gaat het meestal over de eilanden in het noordwesten van Lombok: Gili Trawangan, Gili Meno en Gili Air. Ga jij deze eilanden tijdens je vakantie op Bali bezoeken, maar vind je het lastig om een keuze te maken? Wij nemen de verschillende eilanden graag even met je door, want oh wat zijn wij verliefd op deze mooie paradijsjes!

Gili Trawangan: Hippie-vibe en feestjes

Niet alleen is Gili Trawangan het grootste eiland van de drie, het is ook het populairste eiland vanwege de goede feestjes. Dit is het beste eiland om naartoe te gaan als je wilt genieten van leuke bars, strandtenten en feestjes. Maar er zijn ook rustigere plekjes op het eiland én je geniet overal van de witte stranden en helderblauwe zee om je heen, waar je overigens héél goed kunt snorkelen.

Gili Trawangan is continue bezig met het vermaken van haar toeristen tijdens hun paradijselijke verblijf. Zo kun je zelfs op meerdere plaatsen naar een openluchtbioscoop op het strand, hoe tof is dat?! Naast geplande activiteiten kun je op veel plekken op het strand eten én daarna de hele avond genieten met een lekker drankje en veel gezellige mede-toeristen. Laat je meevaren in de hippie-vibe van het eiland.

Gili Trawangan Beach bar zitzakken
Gili Trawangan Beach bar zitzakken

Hoteltips op Gili Trawangan

Na het feesten moet je natuurlijk wel een lekkere slaapplaats hebben om te verblijven. Bij Trawangan komen veel backpackers en jongeren dus er zijn heel veel hostels die kamers aanbieden voor een paar euro per nacht, bijvoorbeeld Little Woodstock Homestay.

Voor een wat luxer verblijf kun je kijken naar het Cocotoa Boutique Hotel en Villa, Aston Sunset Beach Resort of naar Gili Villas (met privézwembad!). Hier heb je alles wat je nodig hebt, de prijs ligt dan ook iets hoger dan bij het gemiddelde hostel of 3-sterrenhotel, maar nog steeds is het heel betaalbaar!

Gili Meno: Rustig en romantisch snorkelparadijs

Ook Gili Meno bestaat uit hagelwitte stranden en een helderblauwe zee en is een plaatje om te zien. Het verschil met dit paradijselijke eilandje is dat je hier volledig tot rust kan komen. Er is wat minder aanbod in hostels en hotels, waardoor toeristen vaak sneller voor een van de andere eilanden kiezen. Maar dat maakt die keuze niet per se de juiste. Gili Meno staat bekend om het rustigste eiland van de drie en geeft een beetje hetzelfde tropische gevoel als op de Malediven, alleen dan wat makkelijker te bezoeken tijdens jouw reis naar Bali. Ideaal ook voor je honeymoon!

Gili Meno hangmat op het strand
Gili Meno hangmat op het strand

Je kunt op dit eiland, net als op de andere eilanden, heel goed snorkelen en van het mooie uitzicht genieten. En bij Gili Meno is er nog iets speciaals in de onderwaterwereld om te verkennen. Op de bodem van de zee vind je prachtige beelden gemaakt door Jason deCaires Taylor, die voor veel plekken mooie onderwater sculpturen maakt. Dit mag je niet missen tijdens het snorkelen of duiken rondom Gili Meno! Als je een onderwatercamera hebt, neem die dan zéker mee!

Gili Meno snorkelen onderwater beelden
Gili Meno snorkelen onderwater beelden
Gili Meno koraal
Gili Meno koraal

Hoteltips op Gili Meno

Ben jij op zoek naar de ultieme luxe met jouw verblijf op Gili Meno? Kijk dan eens naar het AVIA Villa Resort. Hier betaal je wel wat meer dan bij andere verblijven maar dan heb je wel een te gekke bungalow of villa met privézwembad. Voor wat meer budgetproof accommodaties kun je ook kijken bij Island Lake Bungalows of het Gili Meno Eco Hostel.

Gili Air: Mooie middenweg tussen Trawangan en Meno

Gili Air is net zo mooi als de andere eilanden en je kunt je hier ook volop vermaken. Als je zoekt naar een middenweg tussen de drukte van Trawangan en het mooie, romantische Meno is Gili Air jouw perfecte keus! Vanaf alle eilanden hop je overigens gemakkelijk naar het buureiland, dus als wij je een tip mogen geven dan hop je gewoon even langs alle drie de eilanden.

Gili Air van bovenaf
Gili Air van bovenaf

Snorkelen is een echte must op Gili Air, als je vroeg bent en je hebt geluk spot je zelfs schildpadden. Op dit eiland heb je ook veel keus voor hostels en hotels, een stuk meer dan op Gili Meno. Het mag dan wel het kleinste eiland van de drie zijn, aan keuze, tropische stranden en luxe kom je hier zeker niets te kort.

Gili Air bord
Gili Air bord

Wegwijsbord Gili Air
Wegwijsbord Gili Air

Hoteltips op Gili Air

Verblijf bijvoorbeeld in Bambu Cottages, hier geniet je van de sfeer in een primitieve cottage, maar met alle luxe benodigdheden die je nodig hebt tijdens je verblijf. Je krijgt een privé cottage met hemelbed en klamboe tegen eventuele muggen en ander ongedierte, een badkamer in de openlucht met douche tussen de natuur van het mooie eiland en ‘s ochtends geniet je van jouw ontbijtje met uitzicht over zee, wauw!

Uiteraard kunnen wij niet in jouw portemonnee meekijken dus als je op zoek bent naar een wat goedkoper verblijf, neem dan eens een kijkje bij een van de hostels op het eiland. Berando Ecolodge is bijvoorbeeld een goedkoop hostel waar je echt voor een prikkie kunt verblijven op Gili Air. En veel meer dan een fiets heb je niet nodig op dit eiland, zelfs met de benenwagen is het hele eiland verkennen zo gedaan!

Schommelen, snorkelen en relaxen op het strand

Welk eiland je ook kiest, op alle drie de eilanden kun je perfect snorkelen. De ene is alleen wat drukker met toeristen dan de ander, dus het is maar net waar jij naar op zoek bent. Spot veel verschillende gekleurde visjes, koraal en wie weet zie jij zelfs een schildpad voorbij komen! Er zijn veel mogelijkheden om te leren duiken als je nog geen brevet hebt of om mee te gaan op een duik- of snorkeltour.

Gili-eilanden schildpad
Gili-eilanden schildpad

Schommelen met een perfect uitzicht kan ook op alle drie de eilanden, evenals relaxen in een hangmat of op een zitzak op het strand. Je vindt op elk van de eilanden wel een schommel in het helderblauwe water waar je jouw perfecte vakantiefoto kunt maken. Zo heb jij gelijk ook de mooiste foto voor jouw insta-feed.

Gili Trawangan schommel en hangmat in de zee
Gili Trawangan schommel en hangmat in de zee
Gili Trawangan schommel zonsondergang
Gili Trawangan schommel zonsondergang

Vervoer op en naar de Gili-eilanden

Het vervoer op de Gili-eilanden is wel anders dan je gewend bent. Je hebt hier namelijk geen taxi’s, auto’s of scootertjes rondrijden. Alles gaat met de benenwagen of je kunt het eiland verkennen met de fiets of ouderwets per paard en wagen, ook leuk om een keer mee te maken!

Paard en wagen Gili Trawangan
Paard en wagen Gili Trawangan

Paard en wagen Gili Air
Paard en wagen Gili Air

Naar de Gili-eilanden toe kun je per boot. Op verschillende plekken op Bali (en ook Lombok) worden boottochten aangeboden om naar de drie eilanden toe te varen, bijvoorbeeld vanaf Padangbai. Vanaf de eilanden kun je ook hoppen. Hiervoor kun je het beste informatie opdoen tijdens je bezoek op een van de eilanden. Voor verschillende tours en eventuele bootreizen kun je ook een kijkje nemen bij deze excursies. Wij raden je wel altijd even aan om goed de prijzen te vergelijken, soms is het goedkoper om een ticket via de lokale aanbieders te kopen.

Wanneer ga jij de Gili-eilanden bezoeken? Wij kunnen in ieder geval niet meer wachten om nog een keer te gaan!

Veelgestelde vragen:
Waar liggen de Gili-eilanden?

De Gili-eilanden liggen ten noordwesten van het Indonesische eiland Lombok en is vanuit Bali ook goed te bereiken. 

Welke Gili-eilanden zijn er?

Er zijn wel meer dan 20 Gili-eilanden rondom Lombok, maar meestal worden de drie eilanden Gili Trawangan, Gili Meno en Gili Air bedoeld. 

Welk Gili-eiland moet ik kiezen?

Alle drie de Gili-eilanden zijn prachtig, welke het beste bij jou past, hangt af van je wensen. Gili Trawangan is het drukste, Gili Meno het rustigste en het meest romantisch en Gili Air is een mooie middenweg tussen die twee.

Hoe kom je op de Gili-eilanden?

Je kunt per boot naar de Gili-eilanden toe. Op verschillende plekken op Bali (en ook Lombok) worden boottochten aangeboden om naar de drie eilanden toe te varen, bijvoorbeeld vanaf Padangbai.


Home > Blog > Verschillen én overeenkomsten van de paradijselijke Gili-eilanden