Altijd de beste deals Veilig boeken bij betrouwbare partners
Home > Blog > Wat te doen in Senegal? Al onze tips op een rij

Wat te doen in Senegal? Al onze tips op een rij

Twijfel je nog om een vakantie naar Senegal te boeken? Niet meer over nadenken, deze schitterende bestemming in Afrika is absoluut de moeite waard! Op slechts 6 uur vliegen vanaf Amsterdam en met maar 2 uur tijdsverschil in de zomer, kom je in een totaal andere wereld terecht. Een wereld met vele baobabs, een rijke cultuur, gastvrije bevolking én mooie stranden. Senegal is een ideale bestemming om een zonvakantie te combineren met interessante excursies.

Ideale zonbestemming het hele jaar door

Senegal is een ideale zonbestemming het hele jaar door. Zowel in de zomer als in de wintermaanden is het hier heerlijk vertoeven. Het gloednieuwe resort RIU Baobab is daarbij de perfecte uitvalsbasis om een luxe en ontspannen vakantie te combineren met het ontdekken van deze bijzondere Afrikaanse bestemming. Je vliegt met TUI naar Dakar en het hotel ligt direct aan het strand in Pointe Sarène. Vanuit hier kun je veel interessante excursies doen en alhoewel het contrast groot is, is het na zo'n dag vol indrukken elke keer weer fijn om terug te keren naar dit fijne 5-sterrenhotel.

RIU Baobab Senegal toetjesbuffet

Senegal vlag RIU Baobab

Een aantal pluspunten van RIU Baobab: Direct aan het strand, vier verschillende restaurants, 24/7 all-inclusive, meerdere zwembaden waarvan één met een gezellige poolbar én super vriendelijk personeel!

Wie extra luxe wil overnachten kan kiezen voor de swim-up kamer of de junior suite swim-up (beide adults only). Je beschikt dan over een eigen zwembad waar je vanaf het terras zo inloopt.

RIU Baobab Senegal swim-up kamer

Overnachten in de woestijn (aanrader!)

Onze favoriete excursie is toch wel de overnachting in de Lompoul woestijn, een excursie die je onder andere vanuit RIU Baobab kunt boeken. Het is even een stukje rijden met de bus, maar dat is het 100% waard. Onderweg is er genoeg te zien van de lokale bevolking, marktjes, schapen (veel schapen!) en de vele boababs. Je zult je dus niet vervelen tijdens deze rit. Eenmaal aangekomen staat er een jeep voor je klaar om je naar de woestijn te brengen. Dit laatste stukje met de jeep duurt op zijn hoogst een kwartiertje en daarna kun je de woestijn gaan verkennen.

Lompoul woestijn Senegal

Je kunt hier onder andere sandboarden, relaxen in een van de hangmatten of een lokaal biertje halen en lekker genieten van deze prachtige omgeving. Nadat de sfeer er goed inzit, kun je je in het ritme van de lokale djembé band verplaatsen naar een van de tenten om daar van een lekker diner te smullen.

Tijdens deze excursie overnacht je in een van de Mauritaanse tenten die comfortabel zijn ingericht met een schoon toilet, een douche en bedden met klamboe. Een erg leuke ervaring om een keer midden in de woestijn te slapen!

Mauritaanse tent Lompoul Desert

Saint-Louis

Bovenstaande excursie is te combineren met een bezoek aan de stad Saint-Louis. Na een ontbijt in de woestijn vertrek je richting het noorden van Senegal, vlak bij de grens van Mauritanië. Saint-Louis is de voormalige hoofdstad van Senegal en staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Deze koloniale stad is kleurrijk en heeft wat weg van Havana. Je kunt hier prima rondlopen zonder lastig gevallen te worden. De mensen zijn erg vriendelijk en relaxed en door hier rond te lopen krijg je een beter beeld van het leven in deze Senegalese stad.

Streetart in Saint Louis

Straatje in Saint Louis

Wildlife spotten tijdens een safari

Een andere indrukwekkende excursie is de safari door het Bandia reservaat. Alhoewel het misschien niet te vergelijken is met een safari in bijvoorbeeld Zuid-Afrika of Tanzania, is deze excursie absoluut de moeite waard! Het is een vrij klein natuurgebied van 35 km² en het heeft diverse geïmporteerde dieren vanuit andere Afrikaanse landen. Het grote voordeel van deze kleine omvang is dat de spotkans van de dieren erg groot is en dat je gegarandeerd veel ziet in een korte tijd!

Bandia Senegal aap

Bandia Safari Baobab boom

Zo zul je hoogstwaarschijnlijk verschillende zebra's, giraffen, antilopen, apen en onder andere de twee neushoorns die hier leven tegenkomen. Dit maakt het dan ook een heel toegankelijke safari die vanuit Pointe Sarène of Saly zeer goed te doen is als dagtrip. Bovendien komen de dieren regelmatig heel dicht bij de safaritruck, ideaal dus om mooie foto's te maken!

Bandia Reservaat giraf

Nationaal Park Saloum Delta

Een andere excursie die aangeboden wordt, is een boottocht door de mangrove van Nationaal Park Saloum Delta in combinatie met een bezoek aan diverse lokale dorpen. Tijdens deze "Bush safari" maak je kennis met het platteland van Senegal en breng je een bezoek aan verschillende families. Interessant om te zien hoe men daar leeft, maar wel iets waar ook wat discussie over ontstond tijdens onze trip. Je kunt zelf spullen meenemen vanuit huis of je kunt op de weg ernaartoe diverse voedingsmiddelen kopen wat dan wordt uitgedeeld tijdens de bezoekjes. Het geeft een wat dubbel gevoel, help je de lokale bevolking hier nu echt mee of maak je het juist nog erger? Het blijft ingewikkeld... Wil je de lokale bevolking helpen? Zorg dan dat je je souvenirs in ieder geval koopt bij kraampjes langs de weg of op lokale markten en niet in het hotel.

Platteland Senegal

Eenmaal aangekomen bij de Saloum Delta ligt er een boot klaar voor een mooie tocht door de mangrove. Even rustig genieten van de natuur... Blijf goed om je heen kijken, want er zijn hier veel vogels te spotten! Doordat de Saloum Delta zo rijk is aan fauna en flora, wordt dit ook wel de 'Amazone van Afrika' genoemd.

Slaveneiland Île de Gorée

Zet deze excursie ook zeker op je wensenlijst. Het eiland Île de Gorée is met de boot vanuit Dakar te bereiken en het geeft je een kijkje in het slavenverleden van Senegal. Van de 15e tot de 19e eeuw was dit eiland namelijk een van de belangrijkste centra van de slavenhandel aan de Afrikaanse kust. Slaven werden hier in kleine cellen vastgehouden om vervolgens de overtocht te maken naar Amerika.

Ondanks dat dit eiland vlak voor de kust van Dakar een vreselijke historie heeft, is daar hedendaags weinig van te merken. Er zijn op dit fotogenieke eiland veel knusse straatjes met vrolijk gekleurde gebouwen, veel bougainvilles en over het hele eiland vind je volop souvenirwinkeltjes en lokale kunst. Je kunt deze excursie eventueel ook combineren met een bezoek aan Lac Rose, een roze gekleurd zoutwatermeer, dat zo zout is dat je blijft drijven.

Straatje Ile de Goree

Slaveneiland Goree

Slaveneiland Ile de Goree

Baobab Sacré

Als je de kans krijgt, is het leuk om een korte stop te maken bij Baobab Sacré. Deze baobab met een omtrek van zo'n 32 meter is (als we de gids mogen geloven) meer dan 2000 jaar oud en is daarmee een van de oudste bomen in Afrika. Er is een kleine doorgang waar je met een beetje moeite naar binnen kan klimmen. Baobabbomen zijn namelijk hol van binnen en gezien de gigantische omtrek van deze boom is er genoeg ruimte om hier met meerdere mensen te staan. Je bent hier echter niet alleen, je wordt namelijk vergezeld door heel veel vleermuizen... Maar toch leuk om een keer ín een boom gestaan te hebben!

Baobab Sacre Senegal

Binnenkant Boabab boom

Zon, zee & strand bij Saly

Voor een dagje zon, zee en strand zit je natuurlijk goed bij RIU Baobab, maar voor wat afwisseling kun je ook een dagje naar het wat toeristischere Saly, op zo'n 45 minuten afstand van het hotel. Hier tref je een prachtig breed strand vol met wuivende palmbomen aan met een leuke mix van lokale bevolking en toeristen. Op het strand zie je veel Senegalezen rondlopen en voetballen, maar door de hotels in de buurt wordt het ook goed bezocht door toeristen. Op zoek naar een hippe strandtent voor een lekkere lunch? Iroko Beach is the place-to-be!

Iroko Beach Saly

Conclusie: Een vakantie naar Senegal is absoluut de moeite waard! Een unieke zonbestemming met indrukwekkende excursies!


Boek je vakantie naar Senegal

Home > Blog > Wat te doen in Senegal? Al onze tips op een rij