Altijd de beste deals Veilig boeken bij betrouwbare partners
Home > Blog > Goedkope vakantie naar Lapland: meer dan alleen wintersport!

Goedkope vakantie naar Lapland: meer dan alleen wintersport!

Bij wintersport denk je al snel aan Duitsland, Oostenrijk of Italië, maar er zijn meer mooie winterbestemmingen in Europa. Wat dacht je van een wintervakantie naar het sprookjesachtige Lapland? Dit noordelijke gebied van Scandinavië biedt meer dan alleen skiën, snowboarden en langlaufen. Stap in een arrenslee en ga er samen met de rendieren op uit, doe een tocht met de husky's of verken de schitterende landschappen van Lapland vanaf een sneeuwscooter. Na een actieve dag rust je uit in een Finse sauna en geniet je van het indrukwekkende noorderlicht dat zich zichtbaar maakt! Klinkt als een magische vakantie, nietwaar?

Nu al overtuigd? Bekijk direct het aanbod voor wintervakanties in Lapland.

Lapland Finland noorderlicht

Noorwegen, Zweden of Finland?

Waar ligt Lapland nu eigenlijk? Alhoewel Lapland eindigt op 'land' is het geen apart land, maar een gebied dat verspreid is over het noordelijke gedeelte van Noorwegen, Zweden, Finland en zelfs een klein stukje van Rusland. De naam refereert naar het 'Land van de Lappen' waar het volk Saami (ook wel Lappen) leeft. Het grootste gedeelte van Lapland ligt boven de poolcirkel en het wordt er dan ook behoorlijk koud. In de winter zijn temperaturen van tussen de -13 en -21 graden geen uitzondering. Houd daar dus rekening mee met het inpakken van je winterkleding!

In Noorwegen wonen verreweg de meeste Samen, namelijk maar liefst 50.000. Het Noorse gedeelte van Lapland wordt ook wel Finnmark genoemd en bekende steden zijn Karasjok, Hammerfest, Noordkaap en Tromsø. Daarna volgt het Zweede gedeelte, ook wel Lappland met dubbel 'p', met zo'n 20.000 inwoners behorend tot de Samische bevolking. Kiruna is een van de bekendste steden in dit gebied. Het Russische gedeelte van Lapland bevindt zich op het schiereiland Kola en hier wonen zo'n 1800 inwoners van het Samische volk. De belangrijkste stad in dit gebied is Moermansk. En dan het meeste bekende deel van Lapland: Fins Lapland, door de Finnen ook wel Lappi of Lapin Maakunta genoemd. Van de in totaal 180.000 inwoners behoren 6.000 tot de Samische bevolking. De hoofdstad van dit gebied is Rovaniemi en hier vlakbij vind je ook het bekende 'Santa Claus Village' waar je een bezoek kunt brengen aan de enige echte Kerstman!

Wist je dat er in Fins Lapland zo'n 200.000 rendieren wonen? Er leven hier dus meer rendieren dan mensen!

Bekijk het aanbod voor wintervakanties in de verschillende landen:

Wintersport Lapland

Wil jij graag actief bezig zijn tijdens je vakantie in Lapland? Geen enkel probleem! Er zijn hier genoeg skipistes waar je jouw ski moves kunt laten zien. Maar ook snowboarden behoort tot de mogelijkheden en op sommige plekken kun je zelfs gaan snowkiten! Door het glooiende berggebied is dit gebied daarnaast ideaal om te langlaufen terwijl je geniet van de prachtige natuur om je heen! Het hoogste skigebied in Lapland ligt in het Russische gedeelte en is 1047 meter hoog, het hoogste skigebied van Fins Lapland is 780 meter hoog. Maar ondanks dat de bergen vaak wat minder hoog zijn dan in bijvoorbeeld Oostenrijk, heb je door de noordelijke ligging erg veel sneeuwzekerheid in Lapland en kun je er op sommige plekken zelfs in mei nog wintersporten!

Langlaufen Lapland Finland

Een geliefd skigebied in Fins Lapland is Levi Ski Resort. Dit gebied boven de poolcirkel is niet alleen populair onder de toeristen, maar vooral ook onder de Finnen zelf. Levi beschikt over zo'n 47 kilometer aan skipistes en maar liefst 230 kilometer aan langlaufloipes. Bovendien kun je 's avonds de gezelligheid opzoeken in de verschillende restaurants, barretjes en discotheken. Andere grote skigebieden in Lapland zijn Ylläs en Äkäslompolo, Saariselkä, Salla en Rovaniemi. In sommige van deze gebieden is er naast de pistes ook een Snow Park waar je je kunt uitleven. Trek jij de ski's aan of ga je voor snowboarden of langlaufen?

Aanraders voor hotels en chalets in Lapland:

Excursies Lapland

Zoals de titel van deze blog al aangeeft, is een vakantie naar Lapland veel meer dan alleen wintersport. Natuurlijk hoort skiën, snowboarden of langlaufen erbij, maar er zijn zoveel meer unieke excursies te boeken in dit wonderlijke sneeuwparadijs. Als je een rondreis of complete reis boekt, is een deel van deze excursies vaak al inbegrepen.

Sneeuwscooter Lapland Finland

Bij excursies in Lapland kun je denken aan een tocht met een huskyslee, maar ook een rendiersafari waarbij je kennis maakt met de traditionele bewoners en een sneeuwscootertocht behoren tot de opties! Wie van vis houdt, kan een gat boren in het ijs en zijn eigen lunch vangen tijdens het ijsvissen.

Omdat het grootste gedeelte van Lapland zich boven de poolcirkel bevindt, heb je hier te maken met extreem lange dagen in de zomer en extreem korte dagen in de winter. Eind juni gaat de zon zelfs helemaal niet onder en eind december is het maar liefst 21 uur per dag donker. Vanaf februari worden de dagen weer wat langer en in de maanden daarna wordt het ook minder koud. Skigebieden worden vaak kunstmatig verlicht, zodat je toch genoeg tijd hebt om van de pistes af te dalen. Bovendien is het voordeel van de korte dagen dat het het langer donker is en dat daarmee de kans om het magische noorderlicht te spotten het grootst is. Dit fenomeen kun je soms al vanuit je eigen accommodatie bewonderen, maar er zijn ook excursies waarbij je op speciale sneeuwschoenen op pad gaat naar plekken waar je het noorderlicht het beste kunt bekijken.

Reizen inclusief excursies:

Huskyslee Finland Lapland

Aanbieders voor reizen naar Lapland

Wil jij een vakantie naar Lapland boeken, check dan onderstaande aanbieders voor zowel pakketreizen waarbij je op één plek verblijft als rondreizen inclusief excursies.


Meer wintersportvakanties

Home > Blog > Goedkope vakantie naar Lapland: meer dan alleen wintersport!