Altijd de beste deals Veilig boeken bij betrouwbare partners
Home > Blog > De mooiste kastelen in Duitsland

De mooiste kastelen in Duitsland

Een heerlijke, laagdrempelige manier om er even tussenuit te gaan, is het bezoeken van een mooi kasteel in Duitsland. Niet te ver weg, maar toch een heel andere omgeving. Je kunt kiezen voor en dagtocht of een korte vakantie. Ons buurland barst van de kastelen; de één nog mooier dan de ander en sommige zijn haast paleizen waar je zelfs kunt overnachten! Om je helemaal in de stemming te brengen, hebben we hier een aantal van de mooiste kastelen en forten in Duitsland op een rijtje gezet!

Neuschwanstein

Schloss Neuschwanstein

Schloss Neuschwanstein ligt op een beboste heuveltop in Füssen (Beieren) en heeft talloze torens. De opdracht tot de bouw werd gegeven door Koning Ludwig II in 1869. Het staat overal bekend als mooiste kasteel van het land. En terecht! Het is een echt sprookjesachtig ridderkasteel waar je je in een andere wereld en tijd waant en het werd dan ook gebruikt als voorbeeld voor het Disneykasteel van Doornroosje. Wandel zeker ook even een stuk omhoog, naar de Marienbrücke, waar je een prachtig uitzicht hebt op het kasteel en de weelderig groene omgeving.

Maak een bezoek aan Schloss Neuschwanstein tot een korte vakantie door het te combineren met een stedentrip naar München en/of Innsbruck.

Excursies naar dit droomkasteel regels je hier: Alle excursies naar Schloss Neuschwanstein.

Burg Hohenzollern

Burg Hohenzollern

De burcht Hohenzollern heeft zijn naam te danken aan de berg waar hij op ligt. Op een hoogte van zo’n 855 meter torent het imposante fort boven zijn omgeving uit. In het verleden is het kasteel meerdere malen ingestort en vervallen, maar uiteindelijk is het in al zijn glorie weer opgebouwd. Tegenwoordig is Burg Hohenzollern een geliefde plek om te bezoeken vanwege onder meer het authentieke interieur en de kroon van Wilhelm II die er wordt tentoongesteld.

Neem een paar dagen de tijd om dit bezoek te combineren met een stedentrip naar Stuttgart en een bezoek aan Schloss Lichtenstein.

Kasteel Mespelbrunn

Kasteel Mespelbrunn

Een stedentrip naar Frankfurt kun je perfect combineren met een dagtocht naar Kasteel Mespelbrunn. Het is een klein, maar prachtig kasteel dat door zijn uiterlijk en zijn ligging tot de verbeelding spreekt: tussen de glooiende heuvels, verstopt in het bos. Het kasteeltje is nog steeds in particulier bezit en is altijd goed verzorgd. De oorlogen hebben, vanwege de verborgen ligging, ook geen vat op het bouwwerk gehad. Boek een kasteeltour en laat je betoveren.

Slot Lichtenstein

Slot Lichtenstein

Op een rots boven de plaats Honau ligt een kleine parel van een kasteel: Slot Lichtenstein. Het is alleen te bereiken via een brug en daardoor heeft het lang de reputatie ‘niet te veroveren’ gehad. Toch werd het in het verleden een aantal keren verwoest, maar in de 19e eeuw werd het herbouwd. Geniet van het kasteel, de prachtige, bosrijke omgeving en fantastische uitzichten.

Maak een korte vakantie door dit bezoek te combineren met een paar dagen Stuttgart en een dagje kasteel Hohenzollern.

Burghausen

Burghausen kasteel Duitsland

Hoewel Burghausen niet tot de populairste kastelen van Duitsland behoort, is het zeker een van de meest indrukwekkende! Het bouwwerk strekt zich uit over ruim een kilometer (!) en is een van de grootste kasteelcomplexen van Europa. Het fort is een prachtig voorbeeld van gotische architectuur, heeft een binnenplaats en maar liefst vijf buitenplaatsen waar men toch beschermd was door grachten, ophaalbruggen en valhekken. Kasteel Burghausen omvat stallen, een brouwerij, een bakkerij, een kasteelmuseum en een kunstgalerie.

Kasteel Anholt

Kasteel Anholt

In de top 10 lijsten zal je Museum Kasteel Anholt niet zo snel tegenkomen. Toch vinden wij dat hij in de toplijst hoort: het is een prachtig kasteel en ligt vlak over de grens, ten zuidoosten van Doetinchem. In de nadagen van de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel bijna volledig verwoest, maar gelukkig is het weer helemaal mooi opgebouwd, met in het hoofdgebouw een museum. Geniet van een rondleiding in het kasteel, de prachtige baroktuinen, waterpark, bloemenweide en grachten én van de bijzondere stukken in het museum. Je vindt er schilderwerken van beroemde meesters, een collectie porselein en een verzameling renaissance- en barokmeubelen.

Burcht Rheinstein

Vlak bij het pittoreske Rijnstadje Rüdesheim am Rhein in de Loreley vallei , op een rotsachtig berg, ligt de prachtige burcht Rheinstein. Het ridderslot beschikt over een heuse ophaalbrug en valhek, de typische middeleeuwse manier van beveiliging. Vanaf de binnenplaats, waar de beroemde, 500 jaar oude wijnstok groeit, heb je een oogverblindend mooi uitzicht op de Rijn. Waan je in een andere tijd in de kamers en de kasteeltuin en verwen je innerlijke mens met een “flammkuchen” in het kasteelrestaurant.

Slot Johannisburg

Slot Johannisburg

Slot Johannisburg is noemenswaardig omdat het een van de belangrijkste Renaissance gebouwen in Duitsland is. Bijzonder is dat het kasteel gebouwd is met rood zandsteen, het typische bouwmateriaal in deze omgeving. Het kasteel ligt op een terras en biedt fraai uitzicht op de rivier de Main. Je kunt hier heerlijk in de zon zitten en genieten van een hapje en een drankje. In het kasteel bewonder je een mooie miniatuurcollectie van kurk: beroemde bouwwerken uit Rome, zoals het Colosseum, en een villa uit Pompeii!

Overnachten in een kasteel in Duitsland

Zoals gezegd zijn er ook kastelen waar je kunt overnachten. We geven je een paar voorbeelden:

  • Schloss Hohenstein: geniet van een middeleeuwse sfeer, de traditionele Frankische gerechten en het omliggende park in Coburg. Boek een verblijf in dit kasteel.
  • Hotel Schloss Reichenow: ligt op een uur van Berlijn en is een ideale uitvalsbasis voor een korte vakantie.Check de huidige prijzen bij Hotel Schloss Reichenow.
  • Schlosshotel Münchhausen, een luxe, 16e-eeuws paleis in het natuurpark Weserbergland Schaumburg-Hameln waar je je decadent kunt laten verwennen en in de bosrijke omgeving kunt wandelen of fietsen. Overnachting boeken in dit "Schlosshotel".
  • Burg Schnellenberg: bijzonder zijn de internationale en traditionele gerechten die worden geserveerd in de ridderzaal. Boek een overnachting.
  • Hotel Schloss Waldeck is een viersterrenhotel dat is gevestigd op het terrein van een 11e-eeuws ridderkasteel. Voel je ridderlijk comfortabel in de elegante kamers, waar je prachtig zicht hebt op de omliggende tuinen en de Edersee. Boek een overnachting in dit ridderkasteel.

Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie kastelen te bezoeken. In heel Duitsland liggen honderden kastelen verspreid, uit alle stijlperioden. Ga maar eens kijken op internet en maak er een onvergetelijk mooie ontdekkingstocht van!

Tip: Kijk ook eens naar kastelen waar je kunt overnachten in Nederland


Home > Blog > De mooiste kastelen in Duitsland