Altijd de beste deals Veilig boeken bij betrouwbare partners
Home > Blog > Goedkope vakantie in verrassend Noord-Cyprus

Goedkope vakantie in verrassend Noord-Cyprus

Een vakantie naar Noord-Cyprus is echt een aanrader. De temperatuur was tijdens onze reis in de Kerstvakantie nog altijd rond de 17°C en we konden elke dag genieten van de winterzon. Hier hebben we wel geluk mee gehad, want tussen december en maart kan het ook best regenachtig zijn op het eiland Cyprus. Ben jij een liefhebber van een zonvakantie? In de zomervakantie heb je in Noord-Cyprus gemiddeld 12 zonuren per dag en een zee temperatuur van maar liefst 27-28°C.

Verschillen Noord-Cyprus en de Republiek Cyprus

Het eiland Cyprus ligt in de Middellandse Zee en bestaat uit twee delen. Het zuidelijke gedeelte is de Republiek Cyprus en staat bij velen bekend als Grieks Cyprus. Het noordelijke gedeelte heet officieel Turkse Republiek Noord-Cyprus, maar wordt vaak Turks Cyprus of Noord-Cyprus genoemd.

Noord-Cyprus

Republiek Cyprus

Land

Geen officieel land. De Turkse Republiek Noord-Cyprus wordt alleen erkend door Turkije

Zelfstandig land, onderdeel van de EU

Officiële taal

Turks

Grieks

Valuta

Turkse Lira

Euro

Kijk niet vreemd op als je veel Engels hoort tijdens jouw vakantie in Noord-Cyprus of de Republiek Cyprus. Als voormalige Britse kolonie, en dankzij de twee Britse militaire bases, wonen er nog altijd veel (van oorsprong) Britse families op het eiland. Verder zagen wij tijdens onze vakantie ook verschillende Amerikaanse universiteiten en scholen in Noord-Cyprus.

Voor een vakantie in Noord-Cyprus kun je in Nederland geld wisselen, maar je kunt ook in Noord-Cyprus geld pinnen. Er zijn voldoende geldautomaten. Wij kwamen zelfs een geldautomaat tegen die was ingebouwd in de omheining van een Turkse militaire basis. Zo veilig hebben wij ons nog nooit gevoeld bij het pinnen! Maak hier trouwens geen foto’s van, het is namelijk streng verboden om Turkse militaire objecten en gebieden te fotograferen.

Reis en verblijf

Vanaf Schiphol kun je alleen met een korte tussenstop in Antalya naar de luchthaven Ercan vliegen. Deze tussenstop is nodig, omdat de Turkse Republiek Noord-Cyprus alleen door Turkije erkend wordt. Tijdens de stop kun je gewoon in het vliegtuig blijven zitten en na ongeveer een half uur vliegen ben je al op Noord-Cyprus. Vanaf het vliegveld werden wij met een bus naar ons hotel, TopSet Hotel, gebracht. Hier werden wij heel vriendelijk ontvangen en kregen wij een heerlijke ruime kamer toegewezen. Ondanks het laagseizoen en de bijbehorende lage bezetting van het hotel was het hotelpersoneel tijdens ons gehele verblijf ontzettend gastvrij en behulpzaam.

Bezienswaardigheden Noord-Cyprus

Op de eerste ochtend werden wij door de Nederlandse reisleider geïnformeerd over de verschillende excursie mogelijkheden tijdens ons verblijf. Om zo veel mogelijk van Noord-Cyprus te kunnen zien hebben wij elke dag aan een excursie deelgenomen. Zelf vond ik het heel fijn om ’s ochtends met de bus opgehaald te worden om met een Nederlandse groep op pad te gaan. Het openbaar vervoer in Noord-Cyprus is op zich goed geregeld, maar als je meer het binnenland in wilt gaan is het lastiger.

Girne

De havenstad Girne (Kyrenia in het Grieks), inclusief een bezoek aan het fort. Girne wordt gezien als de ‘toeristische hoofdstad’ van Noord-Cyprus. De meeste hotels bevinden zich dan ook in (de directe omgeving van) Girne. Wij zijn hier met een excursie geweest, maar ook later nog een keer op een vrije middag. Girne heeft met name in het oude centrum een hele gemoedelijke sfeer. De tweede keer zijn wij lopend naar Girne gegaan, wat vanaf ons hotel net te doen was. Wil je liever niet lopen, dan kun je in Noord-Cyprus eenvoudig een taxi nemen. Langs de doorgaande weg naar Girne rijden continue taxibusjes, je hoeft alleen maar je hand op te steken om mee te kunnen. Let wel goed op in het verkeer: als voormalig Britse kolonie wordt op het hele eiland Cyprus nog links gereden.

Famagusta

Famagusta ligt in het oosten van Noord-Cyprus en is een knus vissersstadje. Het centrum wordt omringd door een oude stadsmuur. Binnen de stadsmuur vind je naast winkeltjes en restaurantjes ook eeuwenoude monumenten. Onmisbaar is de Lala Mustafa Pasa moskee. Deze moskee is een voormalige 14e eeuwse gotische kathedraal, waar na de Turkse invasie twee minaretten aan toegevoegd zijn. Het is daardoor een bijzonder bouwwerk geworden, wat vanaf grote afstand te zien is. Je kunt deze moskee ook van binnen bewonderen. Als je verder rondstruint door het oude centrum kom je nog meer voormalige kerken tegen.

De wijk Varosha was tot 1974 een opkomend toeristengebied vol luxe hotels. Sinds de Turkse invasie in 1974 is het gebied geheel verlaten en is het een spookstad geworden. Men heeft het gebied zo plotseling verlaten dat sommige auto’s midden op de weg staan, met de sleutels nog in het slot. Varosha wordt nog altijd streng bewaakt. Tijdens onze excursie mochten we het gebied dan ook alleen vanuit de bus bekijken.

Nicosia

Dwars door de hoofdstad Nicosia loopt de “Groene Lijn”: een onafhankelijk gebied tussen Noord-Cyprus en de Republiek Cyprus dat onder toezicht van de VN valt. Het is heel interessant om bij een bezoek aan Nicosia deze “Groene Lijn” over te steken. Voordat je de oversteek kunt maken moet je door een paspoortcontrole, dus zorg dat je je paspoort of ID-bewijs bij de hand hebt. Je kunt de oversteek maken in de grootste winkelstraat van Nicosia, de Ledrastraat. Hier zie je ook direct de verschillen tussen beide delen van het eiland. Zo ga je van een winkelstraat met vooral kleine kledingwinkels en souvenirs naar een winkelstraat vol grote ketens zoals McDonalds en Starbucks.

Kerst in de zon

Extra speciaal tijdens onze reis was het vieren van Kerst op Noord-Cyprus. Kerst in de zon vind ik sowieso al een bijzondere ervaring, maar de gastvrijheid van de eigenaar van TopSet Hotel heeft ook veel indruk gemaakt. Als gasten werden wij door hem namelijk van harte uitgenodigd om samen met zijn familie van een uitgebreide maaltijd met meerdere gangen te genieten. Een echt familiehotel dus! Na afloop van de laatste gang ging de hele familie, jong en oud, de dansvloer op voor traditionele dansen. Als gasten was er (bijna) geen ontkomen aan om ook even een dansje te wagen. Met wisselend succes moet ik toegeven ;).

Ook op vakantie in Noord-Cyprus?

Noord-Cyprus is een heerlijke en betaalbare vakantiebestemming, of je nu voor een zonvakantie, winterzon vakantie of een cultuurvakantie gaat. Een vakantie met kinderen, of even met zijn tweeën er tussenuit. Het toerisme begint weer meer op te komen, waardoor er veel nieuwe luxe hotels gebouwd worden. Liever een gemoedelijk familiehotel? Ook dat vind je in het veelzijdige Noord-Cyprus.


Aanbiedingen Cyprus

Home > Blog > Goedkope vakantie in verrassend Noord-Cyprus