Altijd de beste deals Veilig boeken bij betrouwbare partners
Home > Blog > Vakantiedagen 2023: Zet de verdubbelaar in!

Vakantiedagen 2023: Zet de verdubbelaar in!

De nieuwe kalenders zijn er weer. Check hier hoe je je vakantiedagen kunt verdubbelen in 2024.

Je kunt de verdubbelaar weer inzetten in 2023! De feestdagen vallen gunstig komend jaar, dus het is weer een perfect jaar om slim om te gaan met je vakantiedagen. Door de juiste dagen vrij te nemen, heb jij vaker een lange vakantie én dus meer mogelijkheden om er even tussenuit te gaan. Hoe? Met behulp van onze kalenders. En vergeet dit jaar niet de bonustip onderaan dit artikel mee te nemen in je overwegingen!

Langere vakanties in 2023 door slim in te plannen

Alhoewel het aantal vakantiedagen wettelijk is vastgesteld op 20 dagen, tellen de meeste werkgevers daar nog minimaal 5 dagen bij op. Kun jij geen genoeg krijgen van reizen of vind je het gewoon fijn om lang achter elkaar vrij zijn? Dan is het verstandig om je vrije dagen tactisch aan te vragen. Door deze rondom verplichte vrije dagen te plannen, kun je langere vakanties voor jezelf creëren.

Uitgaande van een baan waarbij je van maandag t/m vrijdag werkt, kun je in 2023 met 24 vakantiedagen maar liefst 49 dagen vrij zijn!

Vakantiedagen 2023

Vrije dagen 2023

Rond Kerst en Oud & Nieuw valt dit jaar veel te behalen. Alle feestdagen vallen namelijk dit keer doordeweeks. Met slechts 3 vrije dagen heb je dan wel 10 achtereenvolgende dagen vrij!

Verder kun je dit trucje uithalen rondom Pasen én in de week van Koningsdag: 4 vrije dagen betekent dan 9 dagen achter elkaar vrij.

In ons voorbeeld hebben we de lange vakantie rondom Hemelvaart en Pinksteren gepland, omdat het voor de meeste bestemmingen in Europa lekker weer is. Maar als je wilt, kun je die extra week natuurlijk ook tussen Pasen en Koningsdag inplannen of in de dagen na nieuwjaarsdag.

Afhankelijk van schoolvakanties? No worries!

Zelfs als je afhankelijk bent van schoolvakanties, zijn er slimme trucs om langer vrij te zijn met hetzelfde aantal vakantiedagen. Vaak is de Goede Vrijdag een vrije dag op scholen en dus een perfecte dag om als ouder ook vrij te nemen. Door 1 dag vrij te nemen op 7 april heb je een lekker lang weekend van 4 dagen. Zo'n lang weekend kun je ook plannen in het weekend van Hemelvaartsdag.

Vakantiedagen schoolvakanties 2023

Vrije dagen schoolvakanties 2023

De meeste scholen hebben in 2023 meivakantie van 22 april t/m 7 mei. Hierbij gaan wij uit van het advies van de overheid, maar vraag het voor de zekerheid even na bij de school, want zij kunnen er ook voor kiezen de week vóór Koningsdag vrij te geven (dan kun je overigens hetzelfde trucje uithalen, maar dan een week eerder). De meivakantie is dus ook een goed moment om vrij te vragen. Het mooie is dat Koningsdag hier in valt en dat je dus een dag minder vrij hoeft te nemen. Met 9 dagen vrij, heb je dan 16 dagen achter elkaar vrij!

Doordat Kerst en Nieuwjaar komend jaar gunstig vallen is het ook een goed idee om in de kerstvakantie vrij te nemen. Je kunt dan met het opnemen van 7 dagen maar liefst 16 dagen achter elkaar vrij zijn. Hierbij valt een deel officieel wel in 2024, dus houd daar rekening mee.

En natuurlijk kun je er ook voor kiezen om alleen een deel van deze dagen op te nemen, zodat je ook in de zomer nog wat vrije dagen over hebt!

Alle wettelijke feestdagen in 2023:

Let op: Dit betekent niet automatisch dat je dan ook vrij bent. Check dit op je werk of schoolrooster.

FeestdagDatumDag
Nieuwjaarsdag1 januari 2023Zondag
Goede Vrijdag7 april 2023Vrijdag
1e paasdag9 april 2023Zondag
2e paasdag10 april 2023Maandag
Koningsdag27 april 2023Donderdag
Bevrijdingsdag (geen verplichte vrije dag in 2023)5 mei 2023Vrijdag
Hemelvaartsdag18 mei 2023Donderdag
1e pinksterdag28 mei 2023Zondag
2e pinksterdag29 mei 2023Maandag
1e Kerstdag25 december 2023Maandag
2e Kerstdag26 december 2023Dinsdag
Nieuwjaarsdag 20241 januari 2024Maandag

Bonustip: Sinds het thuiswerken tijdens de coronatijd staan veel werkgevers ook open voor een workation, waarbij je je vakantie dus kunt verlengen met één of twee weken werken in het buitenland. Vaak is een vakantie relatief goedkoper wanneer je langer achter elkaar weggaat, en zo kun je dus voor weinig extra nóg iets langer ertussenuit!

Of dit bij jouw baan kan, hangt natuurlijk helemaal af van het soort werk en van jouw werkgever, maar er is al veel meer mogelijk dan ooit tevoren!

Succes met het aanvragen van jouw vrije dagen voor 2023!

Navigeer direct naar: Vakantie 2023 | Meivakantie boeken | Zomervakantie boeken


Home > Blog > Vakantiedagen 2023: Zet de verdubbelaar in!