Altijd de beste deals Veilig boeken bij betrouwbare partners
Home > Blog > Vakantiedagen 2024: Haal het maximale uit je vrije dagen!

Vakantiedagen 2024: Haal het maximale uit je vrije dagen!

Klaar om je vrije dagen in 2024 weer strategisch in te zetten? De feestdagen vallen volgend jaar gunstig en daarmee is 2024 een uitstekend jaar om extra lange vakanties te creëren met een slimme planning. Gebruik onze tips om te ontdekken hoe je met een minimale inzet van je vakantiedagen maximaal kunt genieten van je vrije dagen!

Ga langer op vakantie door slim om te gaan met je vakantiedagen in 2024

Het standaard aantal vakantiedagen is 20, maar de meeste werkgevers verhogen dit naar 25 dagen of meer. Voor diegene die graag reizen of het gewoonweg fijn vinden om wat langer achter elkaar vrij te zijn, biedt 2024 verschillende mogelijkheden. Als we uitgaan van een werkweek van maandag t/m vrijdag, dan kun je door 22 vakantiedagen op te nemen maar liefst 44 dagen vrij zijn.

Vakantiedagen 2024

Vrije dagen 2024

Wanneer je de 4 dagen na Pasen vrij vraagt, heb je maar liefst 9 dagen achter elkaar vrij en kun je een ruime week vakantie plannen. Ook de dagen rondom Kerst en Oud & Nieuw opnemen is een slimme zet, want alle drie de vrije dagen in die periode vallen doordeweeks (woensdag en donderdag). Als je dan ook de eerste dagen in januari opneemt, kun je er zelfs 16 vrije dagen van maken in december en dus 24 vakantiedagen voor 48 dagen vrij!

Wat wel jammer is voor komend jaar, is dat Koningsdag op een zaterdag valt. Bij een werkweek van maandag t/m vrijdag betekent dat dus helaas geen extra vrije dag.

Voor een lekker lange vakantie kun je het beste in mei vrij nemen. Met 13 vakantiedagen heb je dan maar liefst 23 achtereenvolgend vrij. Het grote voordeel is dat het ook nog eens een gunstige reistijd is voor zowel veel verre bestemmingen als voor vakantiebestemmingen in Europa.

Afhankelijk van schoolvakanties? Ook dan kun je gebruik maken van dit trucje!

Wanneer je afhankelijk bent van de schoolvakanties ben je iets minder flexibel bij het opnemen van vrije dagen (als je tenminste met het hele gezin tegelijk vrij wilt hebben), maar zelfs dan zijn er mogelijkheden!

Vakantiedagen 2024 - Schoolvakanties

Vrije dagen 2024 - Schoolvakanties

Veel scholen zijn met Goede Vrijdag vrij en dit geeft jou de mogelijkheid om met maar 1 vakantiedag een lekker lang weekend van 4 dagen te hebben.

In 2024 valt Koningsdag helaas in het weekend, dus daaromheen kun je niks plannen. De meivakantie is van 27 april t/m 5 mei en ook daarin vallen geen feestdagen. Máár gelukkig geeft de overheid scholen het advies om de meivakantie uit te breiden naar 27 april t/m 12 mei. In die laatste week valt wel een feestdag, namelijk Hemelvaartsdag. Als je dus de hele meivakantie vrij vraagt, scheelt dit toch weer iets. Met 9 vakantiedagen heb je dan 14 dagen achter elkaar vrij en kun je dus een leuke vakantie plannen!

Ook de kerstvakantie is in 2024 gunstig om vrij te nemen. Alle feestdagen vallen doordeweeks en daardoor kun je met slechts 7 vakantiedagen maar liefst 16 dagen vrij zijn!

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om alleen een deel hiervan vrij te nemen, zodat je ook nog wat dagen over hebt voor de zomervakantie.

Alle wettelijke feestdagen in 2024:

Let wel, deze dagen betekenen niet dat je automatisch vrij bent. Het is altijd slim om dit na te gaan op je werk of in de schoolkalender van je kinderen.

FeestdagDatumDag
Nieuwjaarsdag 20241 januari 2024Maandag
Goede Vrijdag29 maart 2024Vrijdag
1e paasdag31 maart 2024Zondag
2e paasdag1 april 2024Maandag
Koningsdag27 april 2024Zaterdag
Bevrijdingsdag (geen verplichte vrije dag in 2024)5 mei 2024Zondag
Hemelvaartsdag9 mei 2024Donderdag
1e pinksterdag19 mei 2024Zondag
2e pinksterdag20 mei 2024Maandag
1e kerstdag25 december 2024Woensdag
2e kerstdag26 december 2024Donderdag
Nieuwjaarsdag 20251 januari 2025Maandag

Bonustip: De trend van workations blijft groeien! Overweeg om je vakantie uit te breiden met werken op afstand. Dit kan niet alleen dagen besparen, maar ook je vakantiegevoel verlengen.

Controleer natuurlijk wel altijd de mogelijkheden en afspraken die gelden bij jouw werkgever.

Inspiratie voor vakantiebestemmingen in 2024:

  • Albanië - Een nieuwe bestemming die als pakket te boeken is
  • Zanzibar - Een tropisch paradijs en écht een aanrader voor een unieke reis (evt. te combineren met een safari op het vasteland)
  • Griekenland - De Griekse eilanden zijn áltijd een goed idee voor een fijne zonvakantie
  • ABC-eilanden - Ideale bestemming waar het 't hele jaar door heerlijk warm is

Veel succes bij het plannen van je vrije dagen voor 2024!

Navigeer direct naar: Vakantie 2024 | Meivakantie boeken | Zomervakantie boeken


Home > Blog > Vakantiedagen 2024: Haal het maximale uit je vrije dagen!