Altijd de beste deals Veilig boeken bij betrouwbare partners
Home > Blog > Wat moet je gezien hebben tijdens je stedentrip naar Krakau?

Wat moet je gezien hebben tijdens je stedentrip naar Krakau?

Op zoek naar een leuke bestemming waar je een stukje cultuur en geschiedenis kunt meekrijgen, zonder dat je een groot bedrag hoeft neer te leggen? Dan is Krakau als stedentrip zeer geschikt. Polen armoedig of saai? Absoluut niet, je ziet hier eerder prachtige gebouwen, veelal ook kleurig, je kunt er lekker shoppen en je kunt eens kiezen voor gerechten die normaal gesproken in Nederland niet op het menu staan. Een stedentrip naar Krakau is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar het is absoluut een aanrader.

Krakau Polen

Tips voor Krakau

De allereerst en tevens wellicht de beste tip, is een bezoek aan Rynek Glowny, ook wel de Grote Markt. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit het hart van de stad. De Grote Markt heeft maar liefst 40.000 m2 aan plein met daaromheen allerlei bezienswaardigheden. Vanaf dit centrale punt kan jouw citytrip echt beginnen!

De Mariakerk & Raadshuistoren

Je kunt een bezoek brengen aan de Mariakerk, die er al sinds de dertiende eeuw staat. Niet alleen van binnen prachtig, maar ook van buiten het fotograferen waard. Het altaar is iets wat je niet snel in andere kerken ziet en daarmee erg indrukwekkend. In 1421 was dit de kerk die gebruikt werd om de hele stad te waarschuwen voor het geval er een aanval kwam. Als je ervoor kiest om naar boven te gaan, vergeet dan je camera niet, want je hebt vanaf de top een geweldig uitzicht over heel Krakau.

Ook de Raadshuistoren is een goede optie om te bezoeken. Deze staat er sinds 1316, maar is helaas niet meer in zijn originele staat door de vele renovaties en verbouwingen. Wel kan je nog de kelder zien, waarbij zelfs een martelkamer aanwezig was. Dit was deel van de gevangenis, die tegenwoordig niet meer gebruikt wordt maar open staat voor bezoekers. Ook hier kan je naar de top van het gebouw om de stad van boven eens te zien.

Krakau stedentrip

Winkelen in Krakau

Shoppen? Geen enkel probleem! Je kan naar de Lakenhallen, waar je de leukste souvenirs kan kopen. Sieraden, kleding, schoenen, tassen en ga zo maar door. Niet alleen heel erg leuk om eens te gaan shoppen, maar simpelweg ook een lust voor het oog: het ziet er prachtig uit. Het lijkt in de verste verte niet op de markten die we hier in Nederland hebben.

Cultuur

Mocht je wat meer cultuur mee willen krijgen, dan kan je naar de wijk Kazimierz, een Joodse wijk. Deze is pas bij Krakau gevoegd in de zestiende eeuw, want daarvoor werd het gezien als een stad op zichzelf. Je ziet hier onder andere meerdere synagoges van groot formaat en je kan er heerlijk eten en genieten van een terrasje. De levendige wijk is erg gezellig.

Auschwitz

Daarbij moeten we natuurlijk niet vergeten wat voor grote impact de oorlog heeft gehad op Polen en daarbij ook op Krakau. Het is daarom niet ongewoon om je bezoek aan Krakau te combineren met een bezoek aan Auschwitz Birkenau. Ondanks dat je op vakantie natuurlijk optimaal wil genieten, is Auschwitz een plek die eigenlijk iedereen zou moeten zien, puur om een stukje geschiedenis mee te krijgen en een beter idee te krijgen van wat zich heeft voorgedaan in deze tijd. De gaskamers, het spoor waar alle mensen aankwamen, de hoge hekken met prikkeldraad: alles staat er nog. Dat maakt het nog ingrijpender. Daarnaast heb je nog een soort museum dat hoort bij Auschwitz. Hierbij liggen bijvoorbeeld bergen schoenen van de vastgehouden mensen, wat je weer even terugbrengt naar de realiteit. De reizen naar Auschwitz zijn vaak los te boeken. Je kunt met een gids meelopen of gewoon zelf rondlopen.

Al met al is Krakau een stad met historie, maar vooral een hele mooie stad met vele oude gebouwen en daarnaast de mogelijkheid ook lekker te winkelen en te genieten van mooi weer.


Stedentrip Krakau

Home > Blog > Wat moet je gezien hebben tijdens je stedentrip naar Krakau?