Altijd de beste deals Veilig boeken bij betrouwbare partners
Home > Blog > Op wereldreis door eigen land - Buitenlandse plaatsnamen in Nederland

Op wereldreis door eigen land - Buitenlandse plaatsnamen in Nederland

Ben jij een echte wereldburger? Je zou je het liefst altijd nieuwe plekjes op aarde willen ontdekken, maar je portemonnee wil niet zo erg meewerken. Wij weten precies hoe dat voelt! Het haalt het natuurlijk niet bij de echte plekken, maar ook in ons land kun je exotische bestemmingen bezoeken. Ga bijvoorbeeld naar Amerika, California, Egypte of Willemstad. En het zijn niet alleen meerdere wegen die naar Rome leiden, er zijn er ook meerdere versies van de stad. Want zelfs in Nederland kun je Rome bezoeken. Wij geven je de leukste bestemmingen met buitenlandse namen. Dus, gooi je kofferbak vol en ‘hit the road’, want we gaan op wereldreis in ons eigen land!

Abessinië

Hiervoor hoef je niet naar Ethiopië, want ‘ons’ Abessinië ligt net ten zuiden van Gouda. Het maakt deel uit van Reeuwijk-Brug en ligt aan de Reeuwijkse Plassen. Het is een leuk stukje Nederland waar je heerlijk kunt kamperen, varen en natuurlijk een bezoekje aan kaasstad Gouda brengt. Hollandser kan niet, zou je zeggen.

Frankrijk

Voor Frankrijk hoef je niet ver te rijden. Het is een Nederlandstalig gehucht vlak bij Harderwijk, waar veel historische bezienswaardigheden te vinden zijn. Best leuk om eens een kijkje te gaan nemen dus. In een ander Frankrijk spreekt men Fries. Het dorp zelf is gewoon een dorp, maar je kunt er wel de wandelroute 'Tussen Frankrijk en Egypte' (6,5 km) lopen. Het is een prachtige route met veel natuur en eeuwenoude historie’. Bovendien vind je hier vlak bij ook nog de buurtschap Canada en Willemstad.

Egypte

Vanuit Frankrijk kom je dus lopend naar Egypte, maar om verwarring te voorkomen; er zijn maar liefst 4 Egyptes in Nederland, waarvan 2 in Friesland! Gelukkig hoef je niet door de Sahara en staat de route goed aangegeven. Dus kom je niet na uren lopen uiteindelijk in het Brabantse of Limburgse Egypte terecht…. Het andere Friese Egypte is overigens aantrekkelijk voor wandelaars en lijkt totaal niet op woestijn. In het Egyptebos van Staatsbosbeheer kun je fantastische wandeltochten maken. Op de Wâldpykpaden ontdek je wat er leeft en groeit in het Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden en vooral het pad bij Paviljoen MeM is één grote belevingsroute.

Maak er een leuk weekendje weg van en verblijf in een van deze vakantieparken in Friesland.

Amerika/America

Voor ‘the American Dream’ moet je echt de oceaan over, maar anders kun je prima in Nederland blijven. In Drenthe ligt het gehucht Amerika en in Limburg, aan de Maas, vind je het dorp America. Men denkt dat de plaatsen hun naam te danken hebben aan het landschap, dat deed denken aan het Wilde Westen en de prairie. Het Limburgse America ligt in een groene omgeving met bos, heidevelden, akkers en stuifduinen en het is een fijne plek voor een heerlijke buitenvakantie. Je zit er vlak bij de heuvelachtige, Schadijkse Bossen; een fantastisch decor voor wandelingen, fietstochten of MTB-tochten.

Buitenlandse plaatsnamen in Nederland - Amerika
Foto: Elleander Paans

In Friesland is er overigens ook een buurtschap met de naam Amerika. Grappig is dat er bovendien ook nog twee dorpen met de naam Californië zijn; in Gelderland en in Limburg.

Engeland

Ook Engeland is goed vertegenwoordigd in Nederland: er zijn er maar liefst 4! Een bij het dorp Beekbergen (Gelderland), een bij Ruinen (Drenthe) en twee in Overijssel bij Hardenberg en bij Dalfsen. De naam komt waarschijnlijk van het oudhollandse ‘Eng’ wat zoiets betekent als ‘gemeenschappelijk bouwland bij een dorp’. Nu begrijp je ook waarom er meerdere dorpen met deze naam zijn. De plaatsjes hebben allemaal gemeen dat ze een mooie, landelijke ligging hebben.

Rome

Erg leuk om een keer heen te rijden, is Rome. Het is een piepklein gehucht in een prachtige omgeving, dat in 1840 maar 10 huizen en 65 inwoners telde. Tegenwoordig staan er nog steeds slechts 10 panden. Het dorp omvat een rijtje dijkwoningen waar vroeger arbeiders van de steenfabriek woonden en aan de andere kant van de dijk staat een vrijstaand huisje waar een B&B is gevestigd. Vanwege haar actieve rol in het dorp, wordt de eigenaresse wordt voor de grap ‘de burgemeester van Rome' genoemd. Wil je graag de omgeving van Rome verkennen? Dan vormt de B&B een perfecte uitvalsbasis.

Of ga jij toch voor een Italiaanse stedentrip naar Rome?

Willemstad

De hoofdstad van Curaçao? Ja zeker, maar Willemstad is ook een knus vestingstadje in Noord-Brabant. Het heeft een idyllische ligging op het punt waar de Volkerak en het Hollandsch Diep elkaar ontmoeten. Voor liefhebbers van historische panden is het dorp een echte must-see. Het stadje heeft een eeuwenoude geschiedenis en je ziet er verschillende historische panden, zoals het Mauritshuis uit 1623, de protestantse Koepelkerk uit 1607 en de katholieke Heilige Maagd Mariakerk uit 1875. Verder zijn d'Orangemolen, een ronde, stenen stellingmolen (1734), het Arsenaal (1792) en het Oude Raadhuis (1587) en diverse oude woonhuizen de moeite waard om te bekijken.

Bekijk deze vakantieparken in Noord-Brabant als je er een minivakantie van wilt maken.

Op excursie in Belgenhoek

Natuurliefhebbers moeten beslist een keer naar Belgenhoek in Noord-Limburg. Men denkt dat het zo genoemd is doordat hier tijdens WOI Belgische vluchtelingen woonden. Het veelzijdige bosgebied Marisberg-Belgenhoek, met naaldbos en zandverstuivingen, is huis voor veel soorten (water)vogels, reptielen en zoogdieren. Een mooie plek om dieren te spotten als de ijsvogel, das, ree, marter, bever, vos, ree en gladde slang. Je kunt hier wandelen en fietsen.

Buitenlandse plaatsnamen in Nederland - Denemarken
Foto: Elleander Paans

Nog meer bijzondere namen

Behalve Belgenhoek is er ook een Spaansehoek; olé! En zo zijn er nog veel meer binnenlandse buitenlandse bestemmingen. Leuk om bij elk plaatsnaambord een selfie te schieten! Zo ligt het dorp Zürich bij de Afsluitdijk in Friesland, Borneo is een gehucht bij Mill in Noord-Brabant en Bombay ligt bij Grootegast in Groningen. Wist je dat we meerdere plekken hebben die ‘de Krim’ of ‘Siberië’ heten en dat ‘Polen’ niet in Oost-Europa, maar in Groningen ligt? Turkeije is een dorp in Zeeuws-Vlaanderen, Denemarken ligt in Groningen en Canada in Friesland. Volg je het nog? Sommige plaatsen zijn leuk om langer te blijven en andere vooral om een keer gezien te hebben. Hoe dan ook, Nederland bewijst haar wereldse karakter weer eens!


Home > Blog > Op wereldreis door eigen land - Buitenlandse plaatsnamen in Nederland