Altijd de beste deals Veilig boeken bij betrouwbare partners
Home > Blog > 20x Wat te doen op Zanzibar?

20x Wat te doen op Zanzibar?

Hakuna Matata, het is zo’n beetje het eerste wat je hoort als je het vliegtuig uit loopt op Zanzibar... Het is dan ook al snel duidelijk dat er een relaxte sfeer hangt op het hele eiland. De zon schijnt, de mensen zijn vrolijk, en het enige waar we ons zorgen over hoeven te maken is volop genieten! Dit tropische eiland voor de kust van Tanzania staat bekend om de idyllische witte zandstranden, warme turquoise wateren en heerlijke kruiden. Maar de echte schoonheid vind je in de diversiteit van culturen en de vriendelijke lokale mensen. Van drukbezochte markten, tot aapjes in de jungle en snorkelen met dolfijnen, er is voor elk wat wils op dit magische eiland. Ga jij zelf naar Zanzibar toe? Dan zijn dit de dingen die je kunt doen!

Nu al overtuigd om naar Zanzibar te gaan? Bekijk dan hier direct de laatste deals bij TUI.

1. Dwaal door de straatjes van Stone Town

Een must-do is een bezoekje aan het oude centrum van Zanzibar-Stad: Stown Town! In deze oorspronkelijke handelsstad vind je een unieke mix van Arabische, Indiase en Europese invloeden. Dwaal door de smalle autovrije steegjes, koop een kleurrijk souvenir en geniet van de unieke sfeer. Het is alsof je een totaal andere wereld bent binnengestapt!

2. Neem een kijkje bij het huis van Freddy Mercury

Als je dan toch in Stown Town bent, ga dan even langs het huis van Freddy Mercury (Queen) waar hij in zijn jeugd gewoond heeft. Dit is nu een monument geworden en je kunt naar het museum, maar je kunt ook gewoon het huis van buiten bekijken.

3. Leer meer over diverse kruiden die op het eiland groeien

Zanzibar wordt ook wel 'Spice Island' genoemd en alhoewel het misschien wat saai klinkt, een spice tour is echt een van de leukste excursies die je op het eiland kunt doen. Je wordt langs allerlei bomen en planten gebracht en je kunt raden wat voor kruiden hier groeien. Weet jij bijvoorbeeld wat onderstaand kruid is? Grote kans dat het bij jou in het keukenkastje staat...

Kruidentour Zanzibar

Nootmuskaat kruidentour

4. Schildpadden voeren op Prison Island

Als je naar Stone Town gaat zul je hier vaak worden aangesproken door lokale mensen die je graag naar Prison Island brengen. Je kunt ter plekke een boottrip naar dit eiland vlak voor de kust boeken, of je kunt van tevoren een excursie plannen, vaak te combineren met Stone Town of zelfs met Stone Town én de kruidentour. Op het eiland werd eind 19e eeuw een gevangenis gebouwd, bedoeld voor opstandige slaven, maar gelukkig is deze door de afschaffing van de slavernij nooit gebruikt. Tegenwoordig kun je hier gigantische landschildpadden voeren of gewoon lekker schillen op het strandje.

Prison Island schildpad

Prison Island drone

5. Nakupenda Beach (ook wel Vanishing Island)

Waar je ook naartoe kunt varen vanuit Stone Town is Nakupenda Beach, een zandbank op zo'n 20 minuten vaarafstand. Nakupenda betekent "Ik hou van jou". Deze zandbank waar je heerlijk kunt genieten van zon, zee, strand én een seafood BBQ wordt ook wel Vanishing Island genoemd, omdat het tijdens vloed verdwijnt.

6. Overnachten in een van de vele luxe resorts

Zanzibar heeft naast prachtige stranden en bezienswaardigheden ook schitterende resorts waar je kunt verblijven. Er zijn diverse luxe hotels aan het strand die je verblijf op Zanzibar compleet maken. Wij verbleven in het gloednieuwe Riu Jambo en dat was absoluut een goede keus! Uitmuntende service, een geweldige pier met twee à-la-carterestaurants en een bar, een hagelwit strand en één groot voordeel: de ligging aan de noordwestkust. Doordat het water hier vrij snel diep is, kun je hier ook tijdens eb gewoon een duik in de zee nemen, wat op andere plekken op Zanzibar niet mogelijk is. In combinatie met het heerlijk eten en prachtige zonsondergangen, een aanrader dus!

RIU Jambo Zanzibar pier met zonsondergang

Wil je iets meer rust, dan kun je ook kiezen voor het adults only hotel Riu Palace Zanzibar dat naast RIU Jambo ligt. Het leuke hiervan is dat je kunt verblijven in een van de bungalows in de groene tuin waar het hotel over beschikt en ook hier zijn er diverse restaurants met uitzicht op zee.

Verder hebben wij een kijkje genomen bij TUI BLUE Bahari Zanzibar wat ook zeker een aanrader is als je op zoek bent naar een luxe vakantie aan het strand. Een heerlijke schommelstoel op je balkon, een prachtige palmentuin en een heerlijk strand met voldoende bedjes, hangmatten en zitzakken. Wat wil je nog meer? Verder kun je hier een cabana op het strand huren en twee keer per week genieten van een bijzonder diner met livemuziek rondom het zwembad en op het strand. Voor wie helemaal luxe wil verblijven kan bij zowel Riu Palace Zanzibar als bij TUI BLUE Bahari Zanzibar een kamer met privézwembad boeken!

In het zuiden van het eiland vind je het 4-sterren Reef & Beach Resort. Iets voordeliger dan bovenstaande resorts én met een hele gezellige sfeer en een aantal leuke extra's. Je vindt hier namelijk hele leuke zitjes en een prachtige mangrove: een stukje natuur midden in het resort. Dat maakt dit niet alleen een aantrekkelijke plek voor toeristen, maar ook voor de zeldzame Zanzibarfranjeaap!

Zitje bij Reef & Beach Resort

Aapje bij Reef & Beach Resort

Zelf naar Zanzibar? Check deze top hotels!

7. Koop een kleurrijk schilderij of ander mooi souvenir

Een mooi souvenir kopen is op Zanzibar geen moeilijke opgave. Zowel in Stone Town als op het strand bij de resorts zijn volop souvenirs te kopen. Van kleurrijke, tropische taferelen tot gedetailleerd houtsnijwerk of leuke houten maskers. Overal op het eiland kun je deze mooie kunstwerken kopen om als aandenken mee naar huis te nemen.

En los daarvan zijn de kleurrijke schilderijen sowieso een leuk gezicht in de stad en op het strand. Rechts van de pier bij RIU Jambo worden dagelijks allerlei kunstwerken op het strand en de rotsen gepresenteerd. Erg leuk om hier even een kijkje te nemen!

Schilderijen bij RIU Jambo

8. Geniet van de hagelwitte zandstranden

Op Zanzibar zijn vele tropische zandstranden te vinden. Bijvoorbeeld in het noorden in Nungwi en bij de twee RIU-hotels, maar ook in het zuidoosten van het eiland bij Jambiani en Paje. Waar je ook verblijft, geniet op zijn minst een paar dagen op het strand met poederzacht zand en een schitterende onderwaterwereld. Vergeet je snorkel niet mee te nemen. Spot een van de vele zeesterren, gekleurde vissen of misschien zelfs dolfijnen (zie ook nummer 10).

TIP: Op zoek naar een nog niet zo bekend en rustig strandje? Neem een kijkje bij het prachtige Mtende Beach!

Mtende Beach Zanzibar

9. Restaurant The Rock

Op zoek naar een unieke plek om te lunchen of dineren? Reserveer dan bij The Rock. Dit restaurant ligt op een idyllisch plekje op een rots voor de kust bij Pingwe (in het zuidoosten van Zanzibar). Met eb kun je ernaartoe lopen, met vloed word je gebracht met een bootje. Je betaalt hier wel westerse prijzen, maar je eet dan ook wel op een hele unieke plek! De kids hier vonden vooral de drone erg interessant ;).

The Rock Restaurant Zanzibar

Kinderen op Zanzibar drone

10. Zwemmen met dolfijnen in het wild bij Mnemba Island

Rondom Zanzibar zijn er erg veel dolfijnen. De kans dat je er één spot vanaf de kant of tijdens het snorkelen is dan ook zeker aanwezig. Zelf deden wij een algemene snorkeltour bij Mnemba Island en hebben helaas geen dolfijnen gezien. Maar wel een heleboel mooie visjes, zeesterren en een murene! Er zijn ook speciale tours die 's ochtends vroeg op zoek gaan naar dolfijnen. Dan is de kans een stuk groter! Maar let wel op dat je een goede tour kiest waarbij de dolfijnen niet worden opgejaagd, zoals deze ethische dolfijnentour met milieucertificaat.

11. Bekijk de zonsondergang in Nungwi

De zonsondergangen zijn prachtig op Zanzibar. Wanneer je in het noorden van het eiland verblijft, kun je hier dagelijks van genieten. Bekijk de zonsondergang bijvoorbeeld bij een van de RIU-hotels. Alhoewel wij dus geen speciale snorkeltour voor dolfijnen hebben gedaan, zagen wij tijdens een drankje op de pier van RIU Jambo wél een dolfijn op een paar meter voor ons uit het water komen! Houd je ogen dus goed open...

Wat ook leuk is, is om tijdens eb naar Nungwi te lopen, hier te genieten van de zonsondergang, bijvoorbeeld op het dakterras The Z Hotel en daarna de taxiboot terug te nemen. Of ga voor een dakterras in Stone Town met uitzicht op zee!

Zonsondergang pier RIU Jambo

RIU Palace Zanzibar zonsondergang

12. Kiten (of kijken naar kiters) op Paje Beach

Een levendig en breed zandstrand bezoeken? Ga naar Paje Beach! Hier komen niet alleen toeristen, maar ook vele kitesurfers, locals die samen een balletje trappen en zelfs koeien kom je hier tegen! Het is bovendien een hippe plek met vele leuke tentjes waar je een drankje kan drinken terwijl je de kiters zich uitleven op zee. Een aanrader dus voor een gezellig dagje strand!

Paje Beach op Zanzibar

13. Bekijk hoe locals kokosnoten uit metershoge palmbomen halen

Mij niet gezien, maar de Zanzibari klimmen zo een gigantisch hoge palmboom in om kokosnoten naar beneden te halen... Tijdens de kruidentour werd dit gedemonstreerd. Doodeng en wij waren blij dat hij weer veilig beneden stond, maar wel leuk om te zien!

14. Drink uit een kokosnoot

En dan hoort een drankje uit een kokosnoot drinken daar natuurlijk ook bij. Heerlijk dat verfrissende kokoswater! Ook dat kan dus tijdens de kruidentour, maar ook bijvoorbeeld bij TUI BLUE Bahari Zanzibar.

Spicetour palmboom klimmen

Kokosnoot TUI BLUE Bahari Zanzibar

15. Ga op safari op het vasteland van Tanzania

Wil jij een relaxvakantie op Zanzibar combineren met een safari? Ook dat kan! Je gaat dan met een klein propellervliegtuig naar het vasteland van Tanzania en gaat een hele dag op zoek naar wilde dieren. Wij hebben dit zelf niet gedaan, omdat we niet genoeg tijd hadden, maar we hebben diverse gasten uit het hotel gesproken die súper enthousiast terug kwamen van deze excursie en héél veel gezien hadden. Blijf je wat langer op Zanzibar, dan is dit dus ook zeker een aanrader!

16. Moedig de locals aan die van de kant springen in Stone Town (of neem zelf een duik)

Elke dag aan het einde van de middag/begin van de avond nemen vele locals een duik in de zee, vaak met allerlei salto's en soms zelfs verkleed. Erg leuk om hier even een kijkje te nemen, de jongens aan te moedigen óf misschien zelfs zelf een duik te nemen!

Stone Town strand

Springen van de kant in Stone Town

17. Full Moon Party bij Kendwa Rocks Hotel

Zin in een feestje? Zorg dan dat je tijdens volle maan op Zanzibar bent. Elke eerste zaterdag na volle maan wordt er namelijk een Full Moon Party gehouden in Kendwa (in het noorden van Zanzibar) met dansshows, DJ's en lekkere cocktails. Be there!

18. Zeesterren spotten

Aan zeesterren geen tekort op Zanzibar. Overal op het eiland heb je genoeg kans om er één of meerdere te spotten. Wij zagen bijvoorbeeld deze prachtige zeester tijdens het snorkelen bij RIU Jambo. En ook bij Mnemba Island en bij het strandje van Prison Island hebben wij diverse zeesterren gezien.

Zeester bij RIU Jambo

19. Unieke aapjes kijken in Jozani-Chwaka Bay National Park

Een andere leuke excursie is die naar Jozani-Chwaka Bay National Park. Hier loop je door de jungle van Zanzibar en spot je de unieke Zanzibarfranjeaap die alleen hier op het eiland voorkomt. Je sluit deze trip af met een wandeling door een prachtige mangrove. Een perfecte manier om de schitterende natuur van het eiland te ontdekken!

Verblijf je bij Reef & Beach Resort, dan kun je ook op het resort zelf de aapjes én een stukje mangrove spotten.

Mangrove bij Jozani National Park

Colobus Monkey crossing Zanzibar

20. Ga een hele dag op pad met een chauffeur!

En als laatste tip: ga een hele dag op pad met een chauffeur. Taxi's zijn relatief best wel duur op Zanzibar. Vanaf Nungwi naar Stone Town kost het bv. zo'n 40 dollar heen en 40 dollar terug. Voor hetzelfde geld kun je dan net zo goed een excursie boeken. Máár een taxi voor een hele dag is niet veel duurder dan dat, zo'n 80 tot 100 dollar.

Wil je net even wat andere plekjes van het eiland zien of alles op je eigen gemak doen, dan is een chauffeur voor een hele dag echt ideaal! Het is op Zanzibar heel gebruikelijk dat taxichauffeurs op je wachten en je terugbrengen of naar een volgende plek te brengen. Op deze manier kun je bijvoorbeeld Jozani combineren met Mtende of Paje en de dag afsluiten bij The Rock.

Zelf naar Zanzibar?

RIU Jambo Zanzibar boot en jetski

Zanzibar is een veelzijdig eiland waar je heel goed kunt relaxen, maar waar ook genoeg te doen en te zien is! Bij ons stond Zanzibar lange tijd op onze bucketlist en het heeft onze verwachtingen zelfs overtroffen! Als je zelf op vakantie naar Zanzibar wilt, check dan de deals van TUI of bekijk alle hotels op onze Zanzibar pagina.

Meer inspiratie voor Zanzibar vind je op onze social media kanalen bij het hoogtepunt "Zanzibar" op Instagram en diverse video's op TikTok.


Home > Blog > 20x Wat te doen op Zanzibar?