Altijd de beste deals Veilig boeken bij betrouwbare partners
Home > Blog > Safari in Kenia: Tsavo East National Park en Taita Hills

Safari in Kenia: Tsavo East National Park en Taita Hills

Sommige bucketlist items zul je nooit echt afvinken. Een safari in Kenia is daar een perfect voorbeeld van. Als je eenmaal op safari bent geweest in Kenia, zul je merken dat dit alleen maar naar meer smaakt. Zet deze bestemming desondanks hóóg op je wensenlijst, want de ervaring die Tsavo East National Park en de Taita Hills bieden, is echt onvergetelijk. Laat je verrassen door de diversiteit aan wilde dieren, de prachtige landschappen en unieke accommodaties die deze plekken zo bijzonder maken. Wij vertellen je graag meer over de beide parken en onze ervaringen. Lees en kijk je mee?

Nu al overtuigd? Bekijk dan gelijk deze rondreis naar Tsavo East & Taita Hills (Nu 1659,-).

Olifanten Kenia Tsavo East National Park

Tsavo East National Park

De 3-daagse safari in zuidoost-Kenia start in Tsavo East National Park. Tsavo East National Park is een van de grootste en oudste nationale parken van Kenia en heeft een grootte van 13.747 vierkante meter. Samen met Tsavo West National Park bevat dit bijna 21.000 vierkante meter.

Het park is de thuisbasis voor vele wilde dieren, waaronder de meeste grotere zoogdieren en vele soorten vogels. Hier kom je bijna gegarandeerd de iconische rode olifanten tegen, die deze kleur krijgen door de ijzerrijke bodem in dit gebied. Die rode kleur zie je ook terug bij onder andere de vele zebra's die hier rondrennen. Je hebt in Tsavo East National Park grote kans om 4 van de big 5 tegen te komen. Naast de rode olifanten kun je er ook leeuwen, luipaarden en buffels spotten. Alleen de neushoorn zul je hier niet snel tegenkomen. Die komen wel voor in Masai Mara, een ander National Park in Kenia.

Als je de full experience wilt, dan kun je een kijkje nemen naar deze langere rondreis: 16-daagse safari Best of Kenya (Nu 3334,-), waarbij je ook naar Masai Mara en Amboseli National Park gaat.

Giraf met vogeltje Tsavo East National Park Kenia

Taita Hills Wildlife Sanctuary

Aan de rand van Tsavo East National Park ligt het privéreservaat Taita Hills Wildlife Sanctuary. Er zijn hier een aantal plekken om te overnachten en ook hier kun je weer heel veel wilde dieren spotten, zoals leeuwen, luipaarden, olifanten, hartenbeesten, impala's, dik-diks, koedoes en nog veel meer. Het reservaat ontleent zijn naam aan de omliggende heuvels "Taita Hills" en er zijn hier wel 50 soorten grote zoogdieren en meer dan 300 soorten vogels geregistreerd. Genoeg te zien dus in dit prachtige natuurgebied!

Zebra veulen Kenia

Zebra's rood zand Kenia

Onze safari in Tsavo East National Park & Taita Hills Wildlife Sanctuary

We worden vroeg in de ochtend opgehaald door onze gids in de safari-jeep. Na enige tijd arriveren we bij de ingang van Tsavo East National Park. Het avontuur waar we enorm naar hadden uitgekeken kon beginnen, spannend! De jeeps hebben een dak dat open kan waardoor je een goed overzicht krijgt over het hele landschap. Nog geen 5 minuten in het park en het is gelijk raak. We zien in de verte al meerdere olifanten en grantgazelles. Nog voordat we bij de lunch aankomen, hebben we ook al allerlei andere antilopen gezien, zebra's, een olifant heel dichtbij, mooie blauwgekleurde spreeuwen, roofvogels en allerlei andere vogels.

We lunchen bij Ashnil Aruba Lodge, waar we worden verwelkomd door een paar speelse aapjes. Er staat een uitgebreid buffet voor ons klaar. Even alle ervaringen tot nu toe laten bezinken... Al lunchend kijken we ook nog uit op een waterpoel met olifanten. Waar maak je dat ooit mee?

Indiaas eten bij Ashnil Aruba Lodge Kenia

Aapje bij Ashnil Aruba Lodge

Na de lunch gaat de safari met de jeep, ook wel game drive genoemd, in Tsavo East National Park verder. We komen we nog veel meer wilde dieren tegen, waaronder olifanten en giraffes. Terwijl we vol enthousiasme naar de zebra's en olifanten aan de overkant van een waterpoel kijken, duiken er plotseling twee nijlpaarden op... Wow, we hadden niet verwacht die hier tegen te komen! Sowieso zien we de eerste dag al veel meer dieren dan we vooraf hadden durven dromen.

Leeuwen welpjes Tsavo East National Park Kenia

En dan wordt onze gids ineens gebeld door een collega: er zijn leeuwen gespot... Rustig rijden we door het gebied en jahoor, daar zien we ineens twee welpjes van een paar maanden oud tussen het gras bewegen. Wat een unieke ervaring om deze dieren zo te zien relaxen in de schaduw. Terwijl de zon ondergaat, steken er nog een paar olifanten over die schitterend kleuren door het rode zand en dan zit het eerste deel van de safari er alweer op. We hebben heel wat mooie foto's kunnen schieten om naar het thuisfront te sturen!

Onze eerste safaridag had echt niet beter kunnen zijn! We sluiten 'm af met een comfortabele overnachting in Taita Hills Safari Lodge, waar we eerst dineren en daarna nagenieten van deze mooie dag met een lokaal biertje bij het kampvuur.

Uitzicht Tsavo East National Park zonsondergang

Overstekende olifant bij Tsavo East National Park in Kenia

Na een prima overnachting in Taita Hills Safari Lodge zijn we helemaal 'ready' voor de tweede safaridag. Bij Taita Hills Wildlife Sanctuary doen we meerdere game drives: in de ochtend, in de middag en in de avond als het donker is. Én dan nóg één - de volgende dag - heel vroeg tijdens zonsopgang. We hebben dan ook heel veel dieren kunnen spotten in dit gebied.

Uitleg en boom planten

Los van de vele mooie dieren, hebben wij een korte uitleg gekregen in een soort klein museum bij Taita Hills Safari Resort én hebben we een boot geplant voor het Taita Hills reforestation project. Alhoewel je natuurlijk nooit genoeg krijgt van al die schitterende dieren is dit wel een leuke afwisseling van je safaridag. Wij hebben zelf een Acacia Mellifera geplant. Het grappige is dat je de precieze coördinaten op de mail krijgt en zo in de gaten kunt houden hoe goed jouw boompje groeit. Een leuk en vooral goed project, dat wordt gesteund door de TUI Care Foundation.

Wegwijsbord Taita Hills Wildlife Sanctuary vogeltje

Boom planten Taita Hills Wildlife Sanctuary Kenia

Avondsafari

De meeste foto's die je van safari's ziet, zijn overdag genomen, maar wist je dat er ook avondsafari's zijn? Alleen de indrukwekkende sterrenhemel is al reden genoeg om hieraan mee te doen!

We worden eerst naar een uitkijkpunt gebracht waar we warm onthaald worden met lokale dans en muziek, waar we een hapje en een drankje krijgen en waar we de zon in de verte achter de heuvels onder zien gaan.

Avondsafari kampvuur zonsondergang

Zodra het donker wordt, zijn er andere dieren actief en kun je dus ook weer andere soorten tegenkomen. Zo zien we hazen over de weg rennen en in een flits zelfs een serval!

Er is tijdens zo'n safari een extra gids aanwezig die in het midden van de jeep staat en met een zaklamp schijnt op zoek naar de reflectie ervan in de ogen van de dieren. Zo kunnen we in het pikkedonker tóch dieren herkennen. Vlak voor onze jeep steken er een aantal olifanten over en dan krijgen we een belletje dat er leeuwen gespot zijn op de weg... Het is een moeder met 3 welpjes van zo'n 5 à 6 maanden oud. Degene op de tweede foto hieronder is duidelijk een mannetje, zie je zijn beginnende manen?

Leeuw welpje tijdens avondsafari in Kenia

Leeuw welpje met beginnende manen in Kenia

Ochtendsafari

De eerste ochtend in Taita Hills Wildlife Sanctuary zien we al snel een struisvogel, nog zo'n dier waar je niet per se als eerste aan denkt bij een safari, maar wat wel super indrukwekkend is om te zien! Aan zijn rode nek en poten kan de gids zien dat dit een mannetje is die op zoek is naar een vrouwtje. Al snel komen we meer vogels tegen, zoals de roodsnaveltok, beter bekend als Zazoe van The Lion King!

Zonsopgang Kenia

De laatste ochtend gaan we wat vroeger op pad en kunnen we de zonsopgang in het nationaal park meemaken. Wauw... Die stilte, de vogeltjes die beginnen te tsjilpen en dan die zon die langzaam boven de heuvels uit komt. Een magisch moment, dat al snel nóg magischer wordt als onze gids Nawab gebeld wordt dat er een cheeta gespot is! We zijn gelijk wakker en sjezen naar de plek waar hij gezien is. Even heel goed kijken en daar zit hij hoor, op een rots om zich heen kijkend op zoek naar een prooi... Wat een prachtig beest!

Cheeta in Taita Hills Wildlife Sanctuary Kenia

We sluiten onze 3-daagse safari héél goed af. We hebben namelijk al twee keer leeuwen gezien, maar onze wens was toch stiekem wel om ook jonge welpjes tegen te komen. De beelden spreken voor zich, wat een "schatjes", hè?

Moederleeuw met welpje in Kenia

Twee welpjes van 2 à 3 maanden oud

Deze twee welpjes zijn zo'n 2 à 3 maanden oud. Net Simba & Nala, nietwaar?

Overnachtingen in Taita Hills Wildlife Sanctuary

Tijdens onze safari hadden wij twee overnachtingen, beide in Taita Hills Wildlife Sanctuary, maar in verschillende accommodaties. De eerste nacht in Taita Hills Safari Lodge en de tweede nacht in Salt Lick Safari Lodge.

Taita Hills Safari Lodge is heel comfortabel, heeft een groot buffetrestaurant waar je kunt ontbijten, lunchen en dineren, en er is hier zelfs een zwembad!

Salt Lick Safari Lodge heeft dan wel geen zwembad, maar dit is wel écht een pareltje om te verblijven! Salt Lick is zo'n verblijf die je de rest van je leven nooit meer vergeet... Deze lodge is namelijk helemaal op palen gebouwd en beneden lopen de dieren gewoon in het wild rond. Er zijn vele dieren die op de waterpoel, vlak voor de lodge, afkomen. Vanuit je kamer kun je dus gewoon zebra's, olifanten, bavianen en antilopen spotten!

Salt Lick Safari Lodge Kenia zebra's

Sterrenhemel bij Salt Lick Safari Lodge

Tip als je bij Salt Lick Safari Lodge verblijft: Neem de trap naar beneden en loop helemaal naar het einde van de tunnel. Je komt dan vlak voor de waterpoel uit waardoor je héél goed zicht hebt op de dieren die hier komen drinken!

Combineer deze safari met een strandverblijf

Tsavo East National Park en Taita Hills Wildlife Sanctuary liggen niet al te ver van de kust af. Vanwege deze gunstige ligging is een safari is deze parken heel goed te combineren met een strandvakantie. Wij verbleven bijvoorbeeld in Nomad Beach Resort en Baobab Beach Resort, allebei in Diani Beach. Beide resorts zijn echte aanraders, afhankelijk van wat je zoekt.

Boom langs het strand bij Baobab Beach Resort in Kenia

Nomad Beach Resort is met maar 29 kamers lekker kleinschalig en voelt heel authentiek aan. Je kunt hier op basis van logies en ontbijt of halfpension verblijven. Er hangt hier een hele fijne sfeer en er is livemuziek bij de lunch.

Baobab Beach Resort is juist wat groter en heeft een aantal schitterende zwembaden, waaronder een infinity pool. Hier verblijf je op basis van all-inclusive en kun je gebruik maken van verschillende buffetrestaurant en (tegen betaling) diverse à-la-carterestaurants.

Dit zijn de twee hotels waar wij hebben geslapen, maar als je de rondreis boekt, kun je dit ook combineren met een verblijf in Bamburi Beach aan het gelijknamige strand.

Een bezoek aan Tsavo East National Park en Taita Hills Wildlife Sanctuary is een avontuur dat je hart sneller doet kloppen. De zonsopgangen, zonsondergangen én sterrenhemel hier zijn onvergetelijk, en de kans om zo dicht bij de natuur te zijn, laat een onuitwisbare indruk achter. Kortom, een safari in deze gebieden is niet zomaar een reis; het is een belevenis die je leven verrijkt en je stiekem doet verlangen naar nog meer safarireizen ;). Dus pak je verrekijker in, laad je camera op en maak je klaar voor een avontuur om nooit meer te vergeten!


Zelf gaan? Bekijk deze rondreis

Home > Blog > Safari in Kenia: Tsavo East National Park en Taita Hills