Altijd de beste deals Veilig boeken bij betrouwbare partners
Home > Blog > 13x helderblauwe zee in Europa

13x helderblauwe zee in Europa

Hunker jij naar een tropische vakantie met mooie stranden en helderblauw water? Je hoeft niet de halve wereld over te vliegen om je voeten in het zachtste zand te zetten of te zwemmen in de meest azuurblauwe zeeën. Europa biedt tal van bestemmingen waar het water zo helder en blauw is, dat het lijkt alsof je in het Caribisch gebied bent beland. Van de verborgen baaien in Griekenland tot de adembenemende kusten van de Algarve, hier zijn maar liefst 13 schitterende plekken waar al jouw vakantiedromen in vervulling gaan…

13. Lefkas, Griekenland

Katsiki Beach Lefkas

Griekenland is misschien enigszins een ‘open deur’ wat azuurblauw water betreft, maar toch zijn er plekjes die er echt uitspringen, zoals Lefkas (ook wel Lefkada). Het is een zonovergoten eiland met parelwitte stranden die een schitterend contrast vormen met de blauwe, Ionische zee. Vooral Porto Katsiki is prachtig: dit strand ligt in een baai met een bijna loodrechte rotswand! Ook op het afgelegen Egremni strand geniet je van intens blauw water. De ruige kliffen staan in contrast met het witte zandstrand en de glimmende kiezelstenen. Wil je wat meer reuring op je bountystrand? Dan is Kathisma Beach echt iets voor jou! Er zijn veel voorzieningen, beach bars en in de zomer is er volop muziek, gedraaid door internationale DJ’s.

Deze fantastische stranden combineer je met leuke uitstapjes, zoals naar het bruisende Lefkas-Stad met het fort en een archeologisch museum, of Nidri, met een prachtige baai en watervallen!

12. ⁠Kroatië

Zlatni Rat Kroatië

Kroatië is een ‘rising star’ als vakantiebestemming en terecht! Het is ontzettend veelzijdig met een schitterende natuur en eilandjes, heel veel cultuur, fantastische uitgaansmogelijkheden en prachtige stranden. Tel daar de 2.500 zonuren per jaar bij op en voilà: je hebt jouw ideale strandvakantie met azuurblauw water gevonden!

De mooiste plekjes met het allerblauwste water vind je bijvoorbeeld bij Saharun strand op het eiland Dugi Otok, waar de kleine witte steentjes een prachtig contrast vormen met de turquoise zee. Dit ligt voor de kust van Zadar en kun je met de veerboot bereiken. Het Hawaii strand in Pula doet haar naam ook eer aan. Dit mooie kiezelstrand ligt vlak bij het centrum van het gezellige Pula. Neem een duik van de hoge rotsen en zoek verkoeling in de schaduw van de dennenbomen. En op de Kroatische eilanden zijn nog veel meer mooie stranden te vinden, zoals het idyllische Zlatni Rat strand op Brac en het Stiniva strand op Vis. Die laatste is een verborgen baai, helemaal omringd door steile rotsen met een kleine opening naar zee: een plaatje!

11. Mallorca

Cala Figuera Mallorca bootje

Mallorca is een vakantiebestemming die we allemaal wel kennen, mét heel veel tropische stranden. Het eiland omvat dan ook veel drukbezochte stranden, zoals het populaire strand bij Palma de Mallorca. Maar er zijn er ook een aantal die misschien minder bekend, maar zeker niet minder mooi zijn. Cala Comtesa bijvoorbeeld: een baai die tussen twee lage rotsen ligt, met prachtig blauw water. Je kunt er zwemmend naar het eilandje Ille de Sa Caleta. Het prachtig gelegen Platja del Coll Baix kun je alleen per boot bereiken of via een klimtocht over de rotsen naar beneden: en zandstrand bij helderblauw water in een rotsachtige baai. In het Parc Natural de Mondragó zijn schitterende baaien met twee stranden: Cala Mondragó en S’Amarador. Werkelijk adembenemd mooi en niet te missen!

10. Cyprus

Nissi Beach Cyprus azuurblauw water Ayia Napa

⁠Op Cyprus geniet je van een relaxte vakantie vol zon, mooie dorpen, bruisende steden en lekker eten. Bezoek de historische bezienswaardigheden, zoals Paphos en Kourion, een Griekse en Romeinse site.

Maar natuurlijk kom je vooral voor de mooie stranden met hoog ‘bountygehalte’, bijvoorbeeld Konnos Bay, bij Ayia Napa. Het is een idyllische baai met goudkleurig zand, omringd door bergen. Blue Lagoon doet daar niet voor onder en is precies wat de naam aangeeft, maar je moet er met de boot naartoe (leuk!). Nissi Beach, ook bij Ayia Napa, is uniek. Als het eb is kun je naar het voor de kust gelegen rotseilandje lopen en je kunt er fantastisch snorkelen. Coral Bay is wat het de naam belooft; een mooi, toeristisch strand met veel voorzieningen en een boulevard. Wil je veel voorzieningen maar toch een uniek plekje? Ga dan Governor’s Beach en mooi strand tussen de witte rotsen met ook wat intieme baaitjes. En op Lara Bay kan je zelfs schildpadden spotten!

9. Malta

Ananas cocktails Comino Malta

⁠De Maltezer Archipel bestaat uit drie kleine paradijsjes: hoofdeiland Malta en de twee eilanden Gozo en Comino. Ze liggen midden in de Middellandse Zee, ongeveer tussen Italië en Tunesië in en het is er dan ook een mix van Europese en Afrikaanse invloeden.

De eilanden zijn niet groot en het is ontzettend leuk om er rond te toeren; vooral om alle paradijselijke stranden te ontdekken. De kiezelstranden, de prachtige omgeving en het kristalheldere, blauwe zeewater zorgen voor de perfecte, exotische entourage. Je kunt hier ook heel goed surfen en de adembenemend mooie onderwaterwereld ontdekken tijdens onvergetelijke snorkel- of duiktochten! De mooiste stranden met tropisch blauw water zijn Mellieha Bay en Golden Bay, beide met veel voorzieningen. Ook de verborgen baai van Ghajn Tuffieha is prachtig: je moet er wel een lange trap voor afdalen, maar dan kom je op een idyllisch strand, omringd door rotsen. Op Comino is Blue Lagoon, de naam zegt al genoeg, en op Gozo vind je Ramla Bay; een rood-gouden strand, omringd door een rotsachtige baai. Wonderschoon!

8. Chalkidiki

Akra Glarokavos strand Chalkidiki

Chalkidiki is een grillig gevormd schiereiland met 3 lange uitlopers in zee. Dat betekent heel veel kustlijn met prachtige stranden en azuurblauw water: van verlaten plekjes en intieme baaitjes tot gezellige drukke, brede zandstranden. Als je van exotische stranden houdt, zit je hier zeker goed!

Op landtong Sithonia vind je rustige stranden, omzoomd met naaldbomen en op Kassandra zijn de grotere standen met meer faciliteiten. Een paar van de mooiste plekjes met blauwer dan blauw zeewater zijn bijvoorbeeld het afgelegen Possidi Beach, het populaire Chrousso Beach en de stranden van Afythos.

7. Corsica

Corsica Palombaggia Beach

⁠Dat je voor tropische stranden niet urenlang hoeft te vliegen, bewijst Corsica. Met een kustlijn van zo’n 1000 kilometer zijn er genoeg! En allemaal met uitzicht op een prachtige, blauwe zee.

Eigenlijk zijn het er teveel om op te noemen, toch doen we een poging. Het strand bij Calvi, een hoog gelegen, eeuwenoud stadje, is parelwit met azuurblauw water: een lekker strand en schitterende omgeving. Ook het Arone strand heeft fijn zand en het loopt langzaam af. Rondinara ziet er misschien wel het meest tropisch uit: in deze schelpvormige baai met wit zand kijk je uit op die blauwgroen zeewater. Wil je wat bijzonders? Ga dan per boot of neem het 11 kilometer lange pad naar het Saleccia strand of neem een bootje naar een van de de baaitjes van Îles Lavezzi. Hier vind je een hoge ‘bountyscore’!

6. Formentera, Spanje

Els Arenals Beach Formentera

⁠Formentera is een wat rustiger, prachtig eiland van de Balearen en een perfecte locatie voor tropische stranden met écht blauw water. Zo zijn de Platja de Migjorn en de Platja de Llevant heerlijke brede, witte stranden met heel veel voorzieningen. Zoek je een rustiger, uniek plekje? Dan kun je naar de rotsachtige baai van Caló Des Mort of het idyllische Cala en Baster. Het Platja de Ses Illetes (een UNESCO strand) heeft een prachtige ligging en veel voorzieningen. Ook de Cala Saona en het rustige Es Cavall d'en Borras aan te bevelen. Tip voor de ultieme strandervaring: zwem naar het eilandje Espalmador!

5. Zakynthos, Griekenland

Xigia Beach Zakynthos blauwe zee

Zakynthos is een pareltje en heeft waarschijnlijk het bekendste strand ter wereld: Shipwreck Beach, ofwel Navagio Bay. Het is een schitterende baai, omzoomd door hoge rotsen, en er ligt dus een scheepswrak op. Maar behalve deze beroemdheid zijn er nog veel meer, ronduit prachtige stranden. Banana is bijvoorbeeld echt een schoonheid. Het is een langerekt zandstrand met veel voorzieningen en kristalhelder, diepblauw water.

Ook het strand bij Gerakas is een plaatje: heel fijn zand en daarom favoriete plek van de zeeschildpadden om eieren te leggen, net als op Kalamaki Beach. De kleintjes komen tussen mei en oktober tevoorschijn, dus dan mag je er niet komen. Maar je kan je wel aanmelden voor een excursie. Porto Zoro Beach heeft een groene omgeving, rotsen en is een heerlijke plek als je voor je rust komt!

4. Albanië

Ksamil strand Albanië plateau

Heb je wel eens van de Albanese Rivièra gehoord? Deze is misschien nog wel mooier dan de Franse versie en in ieder geval een stuk goedkoper! Bovendien is het er (nog) niet super toeristisch, dus kun je er helemaal tot rust komen. Zo heb je het wonderschone Ksamil Beach, een baai met parelwit zand, intens blauw zeewater en diverse eilandjes waar je met een bootje naartoe kunt varen.

Wil je meer afgelegen zitten op een unieke locatie? Dan moet je de prachtige wandeling maken naar Gjipe Beach; dat ligt in een rotsachtige kloof met veel groen. Echt schitterend! Voor een wat bruisender strandleven zijn het witte zandstrand Dhermi Beach en Sarandë Beach erg leuk. De laatste is een stadsstrand met veel hotels en faciliteiten, waar je lekker over de boulevard kunt slenteren. En ook Jale Beach is ronduit betoverend: in een ronde baai, omgeven met groen en witte kalkrotsen!

⁠3. Kefalonia, Griekenland

Fiskardo Village Kefalonia

Kefalonia is een eiland met heel veel groen en prachtige, rotsachtige baaien. Bij de stranden zie je veel pijnbomen, naaldbomen en zelfs palmen. Veel stranden zijn echte plaatjes!

Zo heb je Myrtos beach met een schelpvormig zandstrand tussen twee rotsachtige uitlopers in zee. Bovenop de klif kun je een paar fantastische foto’s maken voordat je naar beneden gaat! Petani Beach heeft ook heel blauw water dat mooi afsteekt bij het witte kiezelstrand. Op Gialos strand bij Argostoli, ligt ook fijn zand en het oogt er echt Grieks met naaldbomen, geel zand en rieten parasolletjes. Heel bijzonder en afgelegen (je moet er een flink stuk voor lopen) zijn Platia Ammos en Fteri Beach. Hier zijn geen voorzieningen, maar het is er dubbel zo mooi met de steile rotsen die het smalle strand omsluiten. Nog unieker is Xi Beach: met roodoranje zand, witte rotsen én natuurlijke modderbaden.

⁠2. Algarve, Portugal

Ponta da Piedade Algarve Portugal

Wil je niet te ver vliegen en toch naar een bountystrand? Dan moet je naar de Algarve! Je kunt er elke dag naar een ander strand als je wil, want er is veel variatie met grillige rotsformaties, grotten, baaien en witte zandstranden.

Het adembenemd mooie Praia da Marinha met de natuurlijke bruggen mag je bijvoorbeeld niet missen en het Praia de Bordeira is een een prachtig strand waar je komt via een lange, houten trap. Het water is hier wat ruiger en populair bij surfers. Nog een houten trap vind je bij Praia do Camilo, een klein, bijzonder mooi strand met grillige rotsen die uitlopen in de blauwe zee. Ook bij Praia dos Tres Irmãos zijn imposante rotsbogen en er zijn grotten. Bij het Praia da Angrinha, vind je een een historisch fort en een vuurtoren. Ga je voor rust, dan moet je naar Praia João de Arens, met water aan twee kanten, een schitterende omgeving met rotsen en bogen en het onvergetelijke uitzicht!

1. Sardinië, Italië

La Pelosa Beach Sardinië

Sardinië schijnt de gezondste bewoners van de wereld hebben. Misschien vanwege de Mediterrane keuken en de grote hoeveelheid zon. Of dankzij de magnifieke kustlijn vol verborgen baaitjes, imposante kliffen en het adembenemend mooie uitzicht op de eindeloos blauwe Middellandse Zee.

Het hoogste ‘blauwgehalte’ vind je aan de mondaine Costa Smeralda, de ‘Smaragdkust’, zoals Porto Cervo, Cappriccioli en Cala di Volpe. Maar ook Spiaggia della Pelosa is super populair vanwege het witte zand, helderblauwe wawter en uitzicht op het kleine eilandje met de Torre della Pelosa: een 16e-eeuwse wachttoren. Aan de Golfo Aranci - ook prachtig- geniet je met een beetje geluk van spelende dolfijnen! Cala Goloritzè, een afgelegen strandje, omsloten met rotsen en met zeldzame vogels, staat zelfs op de lijst met Werelderfgoed van UNESCO. Je moet er wel een uurtje voor wandelen door een prachtig gebied met grotten en kliffen. Last, but not least, Punta Molentis op een smalle landstrook tussen twee wateren: aan de ene kant is een wit strand met kalm, turquoise water, en de andere kant is meer rotsachtig met kobaltblauw, koeler water. Een uniek plekje!

Misschien hebben we het je té moeilijk gemaakt met zo’n overvloed aan stranden waar je al je tropische wensen aan kunt vinken. Hoe dan ook ben je er nu zeker van overtuigd dat je echt geen wereldreis hoeft te maken om jouw favoriete bounty bestemming te bereiken. Dus, wat let je? Geef jezelf wat tropische zon, een prachtig strand en blauwer dan blauw zeewater cadeau!


Home > Blog > 13x helderblauwe zee in Europa